x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Plantație experimentală de orez îmbunătățit genetic din Italia, vandalizată de persoane necunoscute

Plantație experimentală de orez îmbunătățit genetic din Italia, vandalizată de persoane necunoscute

de Redacția Jurnalul    |    25 Iun 2024   •   00:40
Plantație experimentală de orez îmbunătățit genetic din Italia, vandalizată de persoane necunoscute
Sursa foto: X

O cultură experimentală de orez din Italia a fost distrusă de persoane necunoscute. Rezultatele cercetărilor au fost compromise. Experimentul ar putea fi reluat dacă autoritățile aprobă o lege în acest sens.

Singura plantație de orez creată în Italia cu ajutorul noilor tehnici genomice a fost vandalizată. Rezultatele cercetărilor menite să facă agricultura mai eficientă și mai durabilă au fost astfel compromise.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Milano a fost autorizat în martie să testeze o cultură de orez modificată cu sistemul CRISPR/Cas9, o tehnică premiată cu Nobel care nu implică introducerea de gene de la alte specii, potrivit Reuters.

Modificarea culturii, plantată în luna mai într-un mic teren din provincia Pavia, la 70 de kilometri de Milano, a avut scopul de a crește rezistența acesteia la principalul agent patogen din cultura orezului, reducând astfel utilizarea pesticidelor poluante.

„Unii oameni au spart gardul și au smuls plantele, tăindu-le meticulos pentru ca experimentul să eșueze. A doua zi dimineața fermierul a văzut plantele plutind, a sunat la poliție, dar acei băieți au dezactivat camera de supraveghere, așa că nu au fost identificați și nimeni nu a revendicat fapta”, a declarat profesorul Vittoria Brambilla, șefa echipei de cercetare de la Universitatea din Milano.

După decenii în care nu au fost aprobate experimente genetice agricole, cercetările lui Brambilla au profitat de un decret italian care autoriza temporar testele în câmp pentru culturile obținute prin tehnici genomice.

Întrucât două treimi din plante nu au supraviețuit, iar celelalte sunt grav afectate, experimentul ar trebui repetat anul viitor pentru a obține rezultate concrete. Totuși, termenul limită pentru teste este stabilit la sfârșitul anului 2024.

Senatorul Luca De Carlo, președintele comisiei pentru agricultură a camerei superioare a parlamentului italian, s-a angajat să organizeze un vot până la sfârșitul acestei săptămâni pentru extinderea legii.

Alte culturi experimentale, inclusiv roșiile și vița de vie, ar putea beneficia de o prelungire a intervalului de timp până la sfârșitul anului 2025, au precizat Brambilla și De Carlo.

(sursa: Mediafax)

×