x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia a suparat Israelul si a enervat SUA

Polonia a suparat Israelul si a enervat SUA

01 Feb 2018   •   06:46
Polonia a suparat Israelul si a enervat SUA

Senatul polonez a votat, în noaptea de miercuri spre joi, o lege controversată cu privire la Shoah, menită să apere imaginea ţării, dar care a iritat Israelul şi face obiectul unui serios avertisment american. Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie să fie semnată de preşedintele polonez, Andrzej Duda.

 

Washingtonul s-a declarat "îngrijorat" faţă de consecinţele acestei legi, care risca "repercusiuni" asupra "intereselor şi relaţiilor strategice ale Poloniei, inclusiv cu Statele Unite şi Israel", potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert. In opinia ei, eventualele diviziuni între aliaţi ar fi doar în beneficiul rivalilor acestora.

Oficialul american a cerut Poloniei "să reexamineze legea în lumina posibilelor sale consecinţe asupra libertăţii de exprimare şi a capacităţii noastre de a fi buni parteneri". Legea în cauză îi pedepseşte cu amenzi sau până la trei ani de închisoare pe cei care atribuie "naţiunii sau statului polonez" crime comise de naziştii germani în Polonia ocupată.

Conservatorii aflaţi la putere în Polonia susţin că obiectivul principal al acestei legi este de a împiedica folosirea expresiei "lagăre poloneze ale morţii" cu referire la lagărele amplasate pe teritoriul polonez ocupat de Germania hitleristă. Guvernul israelian a denunţat însă o tentativă de negare a participării unor polonezi la exterminarea evreilor de către nazişti şi un risc ca supravieţuitorii Shoah care evocă astfel de cazuri să fie urmăriţi în justiţie.

"Nu vom tolera deformarea adevărului şi rescrierea istoriei sau negarea Holocaustului", a declarat premierul Benjamin Netanyahu, după adoptarea, vineri, a proiectului de lege de către camera inferioară a parlamentului de la Varşovia.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a încercat să înăbuşe în faşă o criză, manifestând flexibilitate, iar duminică a promis că va examina pasajele din lege aduse în discuţie de Israel. Evaluarea sa urmează să fie prezentată "după finalizarea activităţii parlamentare (asupra legii) şi după o analiză atentă a formei finale a actului", conform unui comunicat al preşedinţiei. Pentru a intra în vigoare, legea în cauză mai trebuia adoptată şi de Senat, care ar fi putut să o modifice, apoi promulgată de şeful statului.

Dar Senatul a adoptat textul fără modificări.

Duminică seara, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a discutat la telefon pe această temă cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, iar potrivit unui comunicat emis de biroul acestuia din urmă, cei doi şefi de guvern au "căzut de acord să iniţieze imediat un dialog şi să formeze două echipe cu scopul de a încerca să ajungă la o înţelegere în legătură cu legislaţia" poloneză.

Morawiecki a precizat ulterior că i-a spus omologului său israelian că "suferinţa şi tragedia victimelor Holocaustului şi suferinţa şi tragedia tuturor victimelor crimelor naziste obligă întreaga lume nu doar să respecte memoria celor ucişi, ci şi să condamne cu fermitate orice relatare falsă a crimelor Holocaustului".

"Am atras de asemenea atenţia că, spre deosebire de ţările occidentale ocupate de Germania nazistă în cel de-al doilea război mondial şi unde cei care i-au ajutat pe evrei au riscat doar o amendă sau închisoarea, în Polonia ocupată astfel de gesturi au fost pedepsite cu moartea, pedeapsa fiind aplicată nu doar celor care i-au ajutat pe evrei, ci întregii lor familii", a mai explicat premierul polonez, potrivit căruia Benjamin Netanyahu a acceptat în timpul convorbirii lor telefonice că expresia "lagăre poloneze ale morţii" este "jignitoare şi nepotrivită".

Purtătoarea de cuvânt a PiS, Beata Mazurek, a adoptat un ton mai puţin conciliant. "Nu vom schimba nicio dispoziţie din lege. (...) Ne-am săturat de acuzaţii împotriva Poloniei şi a polonezilor pentru crime germane", a scris ea, pe Twitter. Şase milioane de polonezi, între care trei milioane de evrei, au fost ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. AGERPRES

×