x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia cere oprirea beneficiilor pentru milioanele de bărbați ucraineni în putere care au fugit de război în statele UE

Polonia cere oprirea beneficiilor pentru milioanele de bărbați ucraineni în putere care au fugit de război în statele UE

de Redacția Jurnalul    |    16 Sep 2024   •   00:40
Polonia cere oprirea beneficiilor pentru milioanele de bărbați ucraineni în putere care au fugit de război în statele UE
Sursa foto: Hepta/mulți bărbați de vârstă militară au fugit în străinătate pentru a evita recrutarea

Guvernele europene ar trebui să oprească ajutoarele sociale pentru bărbații ucraineni de vârstă militară care trăiesc în țările lor, a declarat ministrul polonez de externe, citat de Reuters. Aceasta este o măsură care ar ajuta Ucraina să cheme mai multe trupe pentru a lupta împotriva forțelor ruse.

În urma unei întâlniri la Kiev cu omologul său ucrainean, ministrul polonez Radoslaw Sikorski a declarat, citat de Reuters, că încetarea prestațiilor sociale pentru bărbații ucraineni refugiați ar fi benefică și pentru finanțele statelor gazdă din Europa de Vest.

Peste 4,1 milioane de ucraineni aveau statut de protecție temporară în țările Uniunii Europene în luna iulie a acestui an, iar aproximativ 22% dintre aceștia erau bărbați adulți, potrivit datelor biroului de statistică al UE, Eurostat.

„Opriți plata acestor prestații sociale pentru persoanele care sunt eligibile pentru proiectul ucrainean. Nu ar trebui să existe stimulente financiare pentru evitarea recrutării în Ucraina”, a declarat Sikorski în cadrul unei conferințe a liderilor internaționali la Kiev, citat de aceași sursă.

„Nu este un drept al omului să fii plătit pentru a evita recrutarea, pentru a-ți apăra țara. Noi, în Polonia, nu facem asta.”

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a salutat apelul lui Sikorski.

„A sosit într-adevăr momentul să ridicăm problema dezvoltării de către Uniunea Europeană a unor programe pentru întoarcerea ucrainenilor acasă. Cu siguranță, ar trebui create condiții adecvate pentru acest lucru. Dar acest lucru ar trebui să fie pe ordinea de zi. Și susțin ideea ministrului Sikorski”, a declarat Sybiha.

După aproape 31 de luni de război împotriva Rusiei și în condițiile în care forțele Moscovei avansează încet, dar constant în estul Ucrainei, Kievul are nevoie de mai mulți soldați pentru a-și menține liniile de apărare, pentru a roti trupele epuizate și pentru a compensa pierderile.

Rusia are un avantaj semnificativ în ceea ce privește efectivele și armele pe câmpul de luptă. La începutul acestui an, Ucraina a adoptat o nouă legislație și a pus în aplicare alte măsuri, inclusiv scăderea vârstei de recrutare pentru serviciul de luptă de la 27 de ani la 25 de ani, pentru a crește ritmul de mobilizare în armată.

În conformitate cu noua lege, Kievul a ordonat bărbaților ucraineni care locuiesc în străinătate să își reînnoiască online informațiile privind recrutarea militară și i-a încurajat să se întoarcă în Ucraina și să se alăture luptei.

Ucraina a impus legea marțială la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022, interzicând bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să călătorească în străinătate fără permisiune specială și începând o mobilizare continuă a bărbaților civili în forțele armate.

Cu toate acestea, mulți bărbați de vârstă militară au fugit în străinătate pentru a evita recrutarea, pe fondul rapoartelor privind corupția din sistemul de recrutare al armatei, care permite unor bărbați să plătească mită pentru a scăpa de serviciul militar.

(sursa: Mediafax)

×