Polonezii, toti cei aproape 39 de millioane, sunt un popor de biciclisti infocati. Nu neaparat in zilele saptamanii, cand merg la serviciu cu masina sau autobuzul, ci mai ales la sfarsit de saptamana, cand toata natia urca pe bicicleta si pedaleaza fericita pe carari de munte.
Si sunt atat de multe din care sa aleaga: pot merge in muntii Tatra, Pieniny, Bieszczady sau Karkonosze. Daca vor ceva mai antrenant, polonezii opteaza pentru canoe, care poate fi manevrata, in functie de talent si indemanare, cam pe majoritatea raurilor. Unii impatimiti sunt gata sa jure cu mana pe inima insa ca raurile Krutynia si Czarna Hancza, neatinse de poluarea care a lovit marile ape curgatoare poloneze, sunt cele mai bune pentru a-si struni ambarcatiunea. Daca vremea devine prea rece pentru ca o repriza pe apele curgatoare sa iti mai para o idee buna, schiatul in Carpatii polonezi este o optiune, dar trebuie mers neaparat si la Zakopane, aflat la poalele muntilor Tatra.
Dupa atata activitate fizica pica numai bine una dintre mancarurile poloneze, gustoase si satioase. Specifice sunt supele groase si sosurile, abundand in galuste pline de carne si cartofi, fara alte legume. Ingredientele principale intr-o mancare specific poloneza sunt mararul, oregano, semintele de chimen si ciupercile.