x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia va expulza 45 de diplomați ruși suspecți de spionaj

Polonia va expulza 45 de diplomați ruși suspecți de spionaj

23 Mar 2022   •   14:32
Polonia va expulza 45 de diplomați ruși suspecți de spionaj
Sursa foto: Agerpres

Au fost identificați 45 de diplomați ruși suspecți de spionaj de către serviciul polonez de informații (ABW). Acesta au cerut Ministerului de Externe expulzarea lor, scrie Reuters.

"Agenţia de securitate internă a întocmit o listă de 45 de persoane care lucrează în Polonia sub acoperirea unor activităţi diplomatice şi care desfăşoară de fapt activități de spionaj împotriva Poloniei, dar şi împotriva aliaţilor noştri", a declarat Stanislaw Zaryn, purtător de cuvânt al ABW.

Lista cuprinde ofițeri ai serviciilor speciale ale Rusiei și colaboratori, și a  fost înaintată Ministerului de Externe. 
"ABW cere expulzarea lor de pe teritoriul Poloniei", precizează Zaryn.

De asemenea, este cerută inculparea pentru spionaj în favoarea Rusiei a unui polonez angajat la arhivele primăriei din Varșovia. 

"Într-o mod total coerent şi hotărât, destructurăm reţeaua serviciilor speciale ruse din ţara noastră", a precizat și ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, pe Twitter.

Poziția Federației Ruse

Ambasadorul Rusiei la Varşovia, Serghei Andreev, a fost convocat la Ministerul de Externe. În urma discuțiilor, el a spus că acuzațiile sunt "lipsite de fundament" iar Rusia are dreptul la măsuri de retorsiune. El a mai declarat că persoanele respective vor trebui să părăsească  Polonia în 5 zile.

Acesta a precizat că Rusia și Polonia nu au rupt relațiile diplomatice. "Ambasadele rămân, ambasadorii rămân".

Totodată, Ministerul rus de Externe a transmis că va răspunde dacă diplomaţii sunt expulzaţi din Polonia.



 

×
Subiecte în articol: diplomati spionaj Polonia