x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe postBrexit. UE va trece la etapa următoare a procesului judiciar împotriva Regatului Unit

postBrexit. UE va trece la etapa următoare a procesului judiciar împotriva Regatului Unit

08 Iun 2021   •   10:55
postBrexit. UE va trece la etapa următoare a procesului judiciar împotriva Regatului Unit

UE va trece la etapa următoare a procesului judiciar împotriva Regatului Unit dacă nu se va ajunge la soluții privind controalele frontaliere în Marea Irlandei, scrie politico.eu.

Cele două părți au un diferend legat de produsele intrate din Marea Britanie în Irlanda de Nord, după ce Londra a amânat unilateral introducerea controalelor privind siguranţa alimentară.

În luna martie, UE a lansat o acţiune în justiţie UK după ce aceasta a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din UE, document în care este inclus Protocolul privind Irlanda de Nord.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din UE, cunoscut şi ca acordul Brexit. Protocolul a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

 

×
Subiecte în articol: ue