x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră istorică: ratingul SUA a fost retrogradat

Premieră istorică: ratingul SUA a fost retrogradat

06 Aug 2011   •   07:20
Premieră istorică: ratingul SUA a fost retrogradat

SUA au pierdut ratingul de top AAA din partea Standard&Poors, lovitura fara precedent la adresa celei mai mari economii a lumii, dupa o lupta politica ce lasa Statele Unite la un pas de incapacitate de plata.

Potrivit Reuters, S&P a anuntat reducerea cu o treapta, de la AAA la AA, a ratingului pe termen lung, pentru prima data in istorie, pe fondul ingrijorarilor cu privire la deficitul bugetului si datoriile SUA. Decizia agentiei de rating ar putea creste costurile creditarii pentru administratia americana, companii si populatie.

Mai mult, perspectiva ratingului este negativa, ceea ce inseamna ca o alta posibila retrogradare este posibila in urmatoarele 12-18 luni.

Celelalte doua mari agentii, Moody's si Fitch, au mentinut in aceasta saptamana ratingul de credit la SUA la AAA.

Saptamana trecuta, Partidul Democrat si Partidul Republican au elaborat un plan, sustinut si de Casa Alba, privind cresterea plafonului de indatorare si reducerea deficitului bugetar, pentru evitarea intrarii SUA in incetare de plati.

Acordul permite majorarea plafonului de indatorare, de la 14.300 de miliarde de dolari, cu 2.100-2.400 de miliarde de dolari, in trei trepte succesive. Noul plafon este considerat suficient de ridicat pentru a acoperi necesarul de imprumuturi al statului pana in 2013. Totodata, programul prevede reduceri de cheltuieli de circa 2.400 de miliarde de dolari pe o perioada de zece ani.

Pe fondul temerilor privind o noua intrare in recesiune, presedintele SUA, Barack Obama, a dat vineri asigurari ca economia americana isi va reveni din criza.

×