x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră: Italia a trimis primul grup de imigranți în Albania

Premieră: Italia a trimis primul grup de imigranți în Albania

de Redacția Jurnalul    |    15 Oct 2024   •   12:45
Premieră: Italia a trimis primul grup de imigranți în Albania
Sursa foto: Hepta

Italia a trimis luni un prim grup de imigranţi în Albania, conform unor surse Reuters, care amintesc că este vorba de prima astfel de măsură dintr-un controversat plan de procesare a solicitărilor de azil în străinătate.

Guvernul condus de Giorgia Meloni a construit două centre de recepţie în Albania, în cadrul primului acord dintre un stat al UE şi un stat din afara Uniunii de redirecţionare a imigranţilor, în efortul de a descuraja sosirile ilegale. Nava Libra a pornit, potrivit surselor Reuters, din apropiere de insula Lampedusa având la bord 16 imigranţi salvaţi duminică de pe mare. Zece erau din Bangladesh și șase din Egipt - ambele considerate țări sigure de Italia.

În prezent pe lista italiană figurează 21 de state, care include Bangladesh, Egipt, Cote D'Ivoire şi Tunisia.

Conform acordului cu Albania, anual vor putea fi trimişi în ţara balcanică până la 36.000 de imigranţi proveniţi din state de pe lista celor sigure, ceea ce le limitează drastic posibilitatea de a obţine azil. Imigranţii trimişi de Italia în Albania vor fi transferaţi la centrul de înregistrare situat în portul Shëngjin, iar apoi, la aproximativ douăzeci de kilometri distanţă, la cel din fosta bază militară Gjadër, unde vor aştepta pentru a afla dacă cererea lor de azil este acceptată sau nu.

Acordul cu privire la transferul imigranţilor între Italia şi Albania, aspru criticat de ONG-urile pentru drepturile omului, a fost semnat în noiembrie 2023 de Giorgia Meloni şi de omologul său albanez, Edi Rama, care urmăreşte aderarea ţării sale la Uniunea Europeană.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: imigran'i italia Albania