x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul ceh, în război cu Parlamentul European

Premierul ceh, în război cu Parlamentul European

21 Iun 2020   •   21:00
Premierul ceh, în război cu Parlamentul European

Premierul miliardar ceh, Andrej Babis, a acuzat Parlamentul European de „ingerinţă” în afacerile interne ale ţării sale, după o rezoluţie adoptată de PE, care solicită introducerea unor mecanisme pentru a preveni conflictul de interese legat de fondurile UE, informează AFP.

Babis a făcut avere înfiinţând grupul Agrofert (industrie alimentară, produse chimice, media). După ce a ajuns la putere, l-a transferat unor fonduri, în 2017, dar datele din registrele beneficiarilor efectivi arată că el continuă să strângă beneficiile grupului.

Premierul, care neagă vreun act reprobabil, este suspectat că a profitat de fondurile europene destinate IMM-urilor, retrăgând din Agrofert complexul hotelier şi agricol „Cuib de barză”, din apropiere de Praga, în 2007, cu patru ani înainte de a intra în politică.

Sâmbătă, Andrej Babis a declarat că eurodeputaţii „au inspirat luarea de măsuri în cadrul procedurilor penale specifice pe teritoriul ceh, fără cunoştinţe sau dovezi specifice”.

„Aceasta poate fi percepută ca o dovadă de presiune politică şi mediatică asupra sistemului juridic ceh şi de ingerinţă în afacerile interne”, a spus Babis într-un comunicat dat publicităţii de agenţia CTK.

PE a condamnat vineri utilizarea unor „afirmaţii defăimătoare şi pline de ură” de către Babis la adresa eurodeputaţilor aflaţi în misiune în ţara sa pentru a ancheta un presupus conflict de interese în ceea ce-l priveşte pe premierul ceh.

Preşedinta acestei comisii parlamentare, germana Monika Hohlmeier, în fruntea unei delegaţii de şase persoane care a vizitat Cehia în februarie, denunţase, joi, în timpul dezbaterilor din PE, „presiunile enorm” exercitate în cursul acestei misiuni.

Babis a spus despre Hohlmeier că este „un pic dezechilibrată” şi i-a numit „informatori şi trădători” pe cei doi membri cehi ai misiunii PE.

Guvernul minoritar condus de Babis şi format din mişcarea sa populistă, ANO, şi Partidul Social-Democrat este la putere în Cehia din iunie 2018, susţinut şi de comunişti.

×
Subiecte în articol: Andrej Babis