x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Franţei: Frontierele aeriene, primul semnal de aderare la Schengen

Premierul Franţei: Frontierele aeriene, primul semnal de aderare la Schengen

14 Iul 2013   •   20:07
Premierul Franţei: Frontierele aeriene, primul semnal de aderare la Schengen

Aflat în vizită la Bucureşti, premierul francez, Jean Marc Ayrault, a declarat că Franţa susţine intrarea României în spaţiul Schengen într-o primă fază cu punctele de trecere a frontierei de pe aeroporturi. “Dacă se vrea avansarea negocierilor şi nu aşteptarea unei etape următoare, e nevoie de pragmatism. De aceea, Franţa a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene”, a declarat Ayrault. Rugat să precizeze ce înseamnă “măsură imediată”, oficialul francez a spus că e vorba de câteva luni, cam până la sfârşitul anului, deşi e foarte greu de dat un termen precis ţinând cont de faptul că pentru o asemenea decizie e nevoie de acordul tuturor statelor implicate. Totuşi, spune Ayrault, România este pregătită pentru acest prim pas al aderării, e clar că a făcut eforturi extraordinare şi “românii trebuie să primească un semn din partea Europei”. Totodată, el a avertizat că mai e de lucru cu cealaltă etapă a aderării, respectiv cu punctele terestre de trecere a frontierei. “E vorba de garanţiile cu care România şi celelalte ţări candidate, precum Bulgaria, trebuie să vină în privinţa asigurării depline a frontierelor contra criminalităţii, garanţii că lupta împotriva corupţiei va continua cu mai mult aplomb. Toate acestea sunt angajamente asumate de toate statele, deci e încă de lucru”, a precizat premierul francez.

De asemenea, el a ţinut să precizeze că în prezent asistăm la o nouă eră a relaţiilor dintre România şi Franţa, care ţine de măsurile concrete prevăzute de parteneriatul strategic şi cooperarea dintre cele două ţări în subiecte ca Mali, Siria, acordul comercial al UE cu SUA.

Faţă de relaţiile existente între cele două ţări acum trei ani, premierul francez admite că o posibilă explicaţie o reprezintă şi faptul că la putere se află două partide socialiste şi că politicienii se înţeleg mai uşor când aparţin aceleiaşi familii politice. Totodată, trebuie luat în calcul şi faptul că guvernarea socialistă din Franţa are o nouă perspectivă pentru toate ţările din Europa Centrală şi de Est. Din acest motiv vizita premierului francez reprezintă un pas important în impulsionarea relaţiilor, pe toate planurile, dintre cele două ţări.

×