x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele ceh Vaclav Klaus:"Problema încălzirii globale este o ideologie"

Preşedintele ceh Vaclav Klaus:"Problema încălzirii globale este o ideologie"

12 Dec 2008   •   00:00

Preşedintele ceh, Václav Klaus, a declarat că în opinia sa clima la nivel mondial este în prezent aproape la fel ca în ultimii 10.000 de ani şi a adăugat că preşedinţia cehă a UE nu va fi  unul dintre principalii luptători pentru pachetul european privind schimbările climatice.



"Cred că pe Pământ clima este în prezent aproximativ aceeaşi ca în ultimii 10.000 de ani iar procesul actual de încălzire este în limitele a ceea ce a reprezentat o fluctuare naturală în această perioadă", a declarat Vaclav Klaus. "Probabil că există o anumită încălzire climatică în prezent dar o catastrofă climatică iminentă este  exclusă", a adăugat preşedintele ceh, care a spus că nu există date care să indice un asemenea pericol iar posibilitatea apariţiei unei astfel de probleme în anii viitori este prea mică pentru a crea îngrijorare actualei generaţii.
De altfel preşedintele ceh, a cărui ţară urmează să asigure preşedinţia Uniunii Europene în primul semestru al anului 2009, a spus că problema încălzirii globale este de fapt o ideologie care se răspândeşte rapid la nivelul UE el adăugând că nu este de acord cu ideea radicală a protejării mediului şi cu "alarmismul privind încălzirea globală". "Propaganda dură a cărei ţintă am fost în ultimii ani trebuie provocată", a spus Klaus care astfel şi-a prezentat cartea "Blue, not green planet". El a spus că lucrarea sa are o întrebare în subtitlu "Ce este în pericol: clima sau libertatea?" iar răspunsul evident pe care îl oferă este că libertatea şi prosperitatea sunt periclitate. "Climatul este OK", a mai spus preşedintele ceh. Ulterior, preşedintele ceh, întrebat în legătură cu poziţia pe care preşedinţia cehă o va avea faţă de pachetul UE privind schimbările climatice, a spus că "nu va fi una de susţinere evidentă". "Nu vom fi luptătorii principali pentru pachetul climatic", a spus preşedintele Klaus.
Pachetul de măsuri privind schimbările climatice este considerat la nivel european o problemă de importanţă majoră iar discuţiile pe marginea acestui subiect  vor ocupa un loc important inclusiv pe agenda Consiliului European care se desfăşoară joi şi vineri la Bruxelles.

×
Subiecte în articol: externe preşedintele