x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele interimar ucrainean: Acţiunile insurgenţilor proruşi "pun cruce" acordului de la Geneva

Preşedintele interimar ucrainean: Acţiunile insurgenţilor proruşi "pun cruce" acordului de la Geneva

22 Apr 2014   •   16:10
Preşedintele interimar ucrainean: Acţiunile insurgenţilor proruşi "pun cruce" acordului de la Geneva
Sursa foto: moldova24.info

Acţiunile insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei 'pun cruce' acordului de la Geneva care ar fi trebuit să conducă la o dezescaladare a tensiunilor din această ţară, a avertizat marţi preşedintele interimar ucrainean Olexandr Turcinov, în timpul unei întrevederi cu vicepreşedintele american Joe Biden, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În loc să predea armele şi să elibereze clădirile administrative ocupate, separatiştii au luat cu asalt sediul poliţiei şi l-au reţinut pe şeful poliţiei la Kramatorsk, fapt care 'pune cruce acordului de la Geneva', a afirmat Turcinov, citat de serviciul său de presă. 'Din nefericire, Rusia şi unităţile sale teroriste prezente în Ucraina refuză cu ostentaţie să pună în practică acordul de la Geneva', semnat joia trecută de şefii diplomaţiilor din Ucraina, Rusia, SUA şi UE, a adăugat preşedintele interimar.

Înţelegerea prevede în principal ca miliţiile proruse să predea armele şi să elibereze sediile administrative ocupate în mai multe oraşe din estul ţării, guvernul de la Kiev acceptând în schimb să-i amnistieze pe cei care vor respecta dispoziţiile înţelegerii.

Însă insurgenţii proruşi ocupă în continuare acele edificii, ei afirmând de altfel după semnarea acordului că nu se simt constrânşi de acesta. S-au înregistrat şi noi incidente, cele mai notabile fiind uciderea duminică a trei membri ai miliţiilor proruse într-un atac asupra unui punct de control al acestora la Slaviansk, un atacator fiind şi el ucis, şi rweţinerea marţi a şefului poliţiei ucrainene la Kramatorsk. În urma acestor incidente, Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului.

×