x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon: Brexitul 'nu se aplică Scoţiei'

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon: Brexitul 'nu se aplică Scoţiei'

13 Iul 2016   •   20:20
Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon: Brexitul 'nu se aplică Scoţiei'

Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a reiterat miercuri, cu câteva ore înaintea instalării Theresei May în fruntea guvernului de la Londra, că Brexitul 'nu se aplică Scoţiei', care a votat în majoritate pentru rămânerea în Uniunea Europeană, transmite AFP.

'Theresa May a spus că, pentru ea, Brexit înseamnă Brexit. Respect faptul că are acest mandat întrucât Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru' ieşirea din Uniunea Europeană, dar 'vreau să precizez că acest mandat (...) nu se aplică Scoţiei, care a votat în mod hotărât pentru rămânerea' în Uniune, a declarat Nicola Sturgeon, într-o întâlnire cu presa străină la Londra.

'Eu însămi am mandatul de a respecta dorinţa scoţienilor, găsind o cale de a menţine Scoţia în interiorul UE sau protejându-ne relaţia cu Uniunea', a continuat dna Sturgeon, exprimându-şi speranţa că Theresa May 'respectă modul în care a votat Scoţia'.

Ea s-a declarat, în schimb, 'profund dezamăgită' de afirmaţia viitorului premier britanic potrivit căreia nu le oferă garanţii cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie că pot rămâne în această ţară.

În ce priveşte Scoţia, prim-ministrul a afirmat că 'problema independenţei este, cu siguranţă, pe masă' şi că doreşte să studieze 'toate opţiunile'.

Nicola Sturgeon a mai precizat că a constituit un comitet de experţi 'juridici, economici şi diplomatici' pentru a o consilia cu privire la negocierile legate de Brexit, comitet ce se va reuni pentru prima dată joi, la Edinburgh.

Dna Sturgeon a mai explicat că, înainte de activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, are două priorităţi: de a face totul pentru a fi 'implicată direct' în negocieri şi de a 'continua să explice diferitelor state europene care sunt interesele Scoţiei'.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Nicola Sturgeon brexit scotia mare britanie