x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste în Franța: Oamenii nemulțumiți de reforma pensiilor au blocat rafinăriile

Proteste în Franța: Oamenii nemulțumiți de reforma pensiilor au blocat rafinăriile

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2023   •   14:15
Proteste în Franța: Oamenii nemulțumiți de reforma pensiilor au blocat rafinăriile
Sursa foto: Hepta

Francezii nemulțumiți de reforma pensiilor anunțată de guvernanți au blocat marți rafinăriile din Franța.

Livrările de combustibil au fost blocate în toată Franța, potrivit oficialilor sindicali. Protestatarii urmăresc să blocheze țara din cauza planurilor de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

„Greva a început peste tot", a declarat Eric Sellini de la sindicatul CGT, potrivit BBC.

Marți este a șasea zi de greve și proteste, iar sindicatele spunând că va fi cea mai mare manifestare publică de până acum. Majoritatea serviciilor de tren și de metrou au fost anulate, iar multe școli au fost închise.

Peste 260 de manifestații sunt anunțate marți în toată Franța, poliția estimând că vor participa între 1,2 și 1,4 milioane de persoane.

În condițiile în care guvernul nu dă semne că ar renunța la planul său privind pensiile, liderul sindical Emmanuel Lépine a declarat săptămâna trecută că scopul blocării livrărilor de combustibil este de a „îngenunchea economia franceză". În zilele următoare, vor exista solicitări pentru a extinde grevele astfel încât să fie afectată și producția de energie electrică, mai spun sindicaliștii.

Președintele Macron a calificat reforma drept „esențială" din cauza deficitelor prevăzute pentru sistemul de pensii din Franța în următorii 25 de ani, potrivit unei analize realizate de Consiliul consultativ independent pentru pensii. Pe lângă creșterea vârstei de pensionare cu doi ani, guvernul spune că lucrătorii ar trebui să contribuie timp de 43 de ani la fondul comun de pensii al Franței înainte de a câștiga o pensie completă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: proteste franta rafinarii