x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 180 de protestatari înarmaţi cu pungi de excremente, arestaţi în Africa de Sud

180 de protestatari înarmaţi cu pungi de excremente, arestaţi în Africa de Sud

11 Iun 2013   •   17:26
180 de protestatari înarmaţi cu pungi de excremente, arestaţi în Africa de Sud
Sursa foto: EPA/AHMED JALLANZO

Aproximativ 180 de persoane, având la ele pungi cu excremente umane, au fost arestate în oraşul Cape Town, din Africa de Sud, fiind suspectate că ar fi plănuit să arunce cu aceste pungi spre mai multe sedii ale instituţiilor locale, în semn de protest faţă de lipsa de condiţii sanitare din oraş.

Aceste incidente vin după ce, săptămâna trecută, lidera opoziţiei Helen Zille a fost atacată cu pungi de excremente în timp ce vizita zonele sărace ale Cape Town. Helen Zille este guvernatoarea provinciei Western Cape, de care aparţine Cape Town.

Congresul Naţional African, partidul de guvernământ din Africa de Sud, a negat că ar fi fost în spatele acestor proteste. Suspiciunile planează asupra Congresului Naţional African pentru că astfel de proteste au izbucnit doar în provincia Western Cape, singura guvernată de partidul de opoziţie Alianţa Democratică, în condiţiile în care problema canalizării este una naţională.

În prezent, mulţi cetăţeni ai capitalei Cape Town folosesc toalete comune, unde condiţiile lasă de dorit din punct de vedere al igienei. Mai mult, toaletele comune sunt un loc în care au loc frecvente violuri, în timpul nopţii.

Cei 180 de protestatari au venit cu trenul din suburbiile capitalei cărând cu ei pungile cu excremente, însă poliţia a reuşit să le dejoace planurile şi să-i aresteze la timp. Printre protestatari se afla şi Andile Lili, un fost membru al partidului de guvernământ, Congresul Naţional African.

"Ne golim toaletele aici pentru că toaletele noastre sunt pline de trei luni", a declarat acesta pentru un post local de televiziune.

Protestatarii acuză guvernul local al provinciei, condus de Helen Zille, că nu face nimic pentru a îmbunătăţi condiţiile sanitare. Alianţa Democratică susţine, însă, că nu sunt bani pentru a canaliza toate regiunile. Guvernul local a distribuit, însă, mai multe toalete portabile, în special în zonele sărace ale provinciei.

Tocmai excrementele din aceste toalete portabile au fost adunate de localnici, pentru a fi folosite în ceea ce presa locală a denumit deja "războaiele rahatului".

Astfel de pungi cu excremente au fost găsite în faţa parlamentului, săptămâna trecută. De asemenea, un politician din Alianţa Democratică, pe nume Ivan Meyer, a declarat că a găsit, ieri, pungi cu excremente în faţa casei sale.

"În mod evident aceste acţiuni arată cât de murdar joacă şi cât de jos s-a coborât Congresul Naţional African", a adăugat Meyer. 

×