x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin consideră că procesul de pace din UCRAINA avansează

Putin consideră că procesul de pace din UCRAINA avansează

10 Mai 2015   •   18:01
Putin consideră că procesul de pace din UCRAINA avansează

Procesul de pace din estul Ucrainei avansează în pofida problemelor existente, a estimat duminică preşedintele rus Vladimir Putin, în conferinţa de presă organizată după întrevederea cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit Reuters.

Şeful statului rus a adăugat că situaţia în estul Ucrainei este mai calmă în ultima perioadă.

El s-a pronunţat pentru o soluţionare rapidă a ''problemelor'' dintre Rusia şi Germania. ''Cu cât mai repede aceste probleme nu vor mai afecta relaţiile bilaterale, cu atât mai bine'', a afirmat liderul de la Kremlin.

În schimb, cancelarul german şi-a exprimat regretul faţă de faptul că ''nu există deloc o încetare a focului în Ucraina'', în pofida intrării în vigoare la finalul lui februarie a acordurilor de pace Minsk-2 încheiate de Kiev şi separatiştii proruşi.

Merkel şi alţi lideri occidentali care acuză Rusia de susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei au boicotat ceremoniile desfăşurate sâmbătă în capitala rusă cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

În ultimele zile, luptele s-au intensificat în estul separatist al Ucrainei, unde conflictul dintre forţele guvernamentale şi rebelii separatişti proruşi s-a soldat cu peste 6.100 de morţi în decurs de peste un an, în pofida unui armistiţiu prevăzut de acordurile de la Minsk, semnate în februarie cu medierea franco-germană şi în prezenţa preşedintelui rus.

Părţile implicate în conflictul ucrainean au avut săptămâna trecută la Minsk negocieri de pace, calificate de participanţi drept 'constructive'. Reprezentanţi ai Kievului, separatiştilor proruşi, Moscovei şi OSCE s-au întâlnit în capitala belarusă pentru prima dată de la semnarea, la 12 februarie, a acordurilor de pace Minsk-2, care au permis instituirea unui nou armistiţiu în estul Ucrainei.

×