x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin reafirmă că Rusia nu intenţionează să desfăşoare arme nucleare spaţiale

Putin reafirmă că Rusia nu intenţionează să desfăşoare arme nucleare spaţiale

de Redacția Jurnalul    |    01 Mar 2024   •   20:45
Putin reafirmă că Rusia nu intenţionează să desfăşoare arme nucleare spaţiale

Preşedintele rus Vladimir Putin a dezbătut vineri în cadrul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse neutralizarea ameninţărilor provenite din spaţiu cu care s-ar putea confrunta ţara sa şi a susţinut din nou că Rusia nu are nicio intenţie să amplaseze arme nucleare în spaţiu, în urma relatărilor din SUA conform cărora Moscova dezvoltă o armă spaţială anti-satelit, relatează agenţia EFE.

"Tema spaţiului, tema neutralizării ameninţărilor cu care ne-am putea confrunta în sfera spaţială, trebuie să fie constant în centrul atenţiei noastre", a indicat liderul de la Kremlin.

El a profitat de ocazie pentru a comenta ceea ce a descris drept "născocirile unor politicieni din Occident cu privire la presupusele noastre planuri de amplasare a armelor nucleare în spaţiu". "Spun 'presupuse', pentru că nu există astfel de planuri, cum am mai spus şi înainte, cum ştim toţi foarte bine, nu există", a susţinut Putin.

Un congresman republican, preşedinte al Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor a SUA, a făcut în urmă cu două săptămâni o referire ambiguă la o nouă ameninţare serioasă pentru securitatea naţională a SUA, fără a oferi vreun detaliu, dar i-a cerut preşedintelui democrat Joe Biden să declasifice informaţii pe acest subiect.

Casa Albă a confirmat apoi că Rusia dezvoltă "o capabilitate anti-satelit", dar a refuzat să precizeze dacă aceasta are şi o dimensiune nucleară, cum au susţinut unele mass-media americane, menţionând doar că această nouă armă a Rusiei se află încă în stadiul de dezvoltare, ea nu este activă şi nu reprezintă "o ameninţare imediată pentru securitatea cuiva".

De asemenea, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a precizat că preşedintele Joe Biden a dispus o serie de acţiuni iniţiale de răspuns, inclusiv abordarea diplomatică a chestiunii cu Rusia, mai ales că dezvoltarea unei astfel de arme ar reprezenta, conform Washingtonului, încălcarea unui tratat internaţional.

Acelaşi purtător de cuvânt a mai semnalat că Rusia lucrează la dezvoltarea acestui tip de armament de "mai multe luni, probabil chiar de câţiva ani", dar abia în urmă cu câteva săptămâni serviciile secrete americane au putut concluziona cu un mare grad de încredere că Rusia continuă să urmărească un asemenea obiectiv.

Însă în opinia ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, unul din motivele pentru care Washingtonul face atât de mult "zgomot" pe acest subiect ar fi acela că preşedintele Biden încearcă să "sperie" congresmenii pentru ca aceştia să aprobe oferirea de noi fonduri Ucrainei.

×
Subiecte în articol: Putin Rusia arme nucleare spaţiale