x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RAPORT-ȘOC al serviciilor secrete germane: Mafia rusă va beneficia de fonduri europene

RAPORT-ȘOC al serviciilor secrete germane: Mafia rusă va beneficia de fonduri europene

de Robert Veress    |    05 Noi 2012   •   13:02
 RAPORT-ȘOC al serviciilor secrete germane: Mafia rusă va beneficia de fonduri europene
Sursa foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP
Ajutorul financiar pe care Uniunea Europeană se pregătește să îl acorde Ciprului va ajunge pe mâinile oligarhilor ruși care și-au depozitat în paradisul fiscal banii obținuți din afacerile oneroase, avertizează un raport al serviciilor secrete externe ale Germaniei, citat de Spiegel.
În raportul confidențial scurs în presă, se arată că rușii au depozitat 26 de miliarde de dolari (20,25 miliarde euro) în băncile cipriote, suma reprezentând mai mult decât produsul intern brut al țării insulare. Ajutorul european va fi folosit de băncile cipriote pentru garantarea depozitelor, iar astfel, fondurile europene vor încuraja spălarea de bani, pe care Cipru o tolerează prin întârzierea aplicării reformelor cerute de UE. Legislația cipriotă le-a permis rușilor bogați să obțină foarte ușor cetățenia cipriotă (și, implicit, pe cea europeană). Conform raportului, 80 de oligarhi ruși sunt cetățeni europeni cu toate drepturile și beneficiile conferite de acest statut. Reprezentanții Partidului Social-Democrat (de opoziție) au anunțat că se vor opune planului de ajutorare a Ciprului, câtă vreme statul insular nu schimbă practicile în domeniul afacerilor.
În anii 1990, odată cu prăbușirea comunismului, numărul companiilor petroliere din Cipru a crescut, brusc, cu 40.000. Acestea au rulat afaceri ce au injectat sume uriașe în economie, astfel că guvernele de la Nicosia nu au întrebat de unde vin banii.

×