x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ratarea reuniunii NATO - Rusia este o decizie nefericită

Ratarea reuniunii NATO - Rusia este o decizie nefericită

21 Apr 2009   •   00:00

Statele Unite au estimat cu o zi în urmă că retragerea Rusiei de la o reuniune prevăzută cu NATO, pentru a protesta contra desfăşurării unor exerciţii ale Alianţei atlantice în Georgia, ar fi o decizie "nefericită" dacă ea este confirmată.



Întrebat în timpul unui briefing asupra afirmaţiilor ambasadorului rus pe lângă NATO, Dmitri Rogozin, anunţând anularea acestei reuniuni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Wood, a precizat totuşi că ministerul său nu a primit confirmarea acestei decizii ruse. "Dar dacă este adevărat, este o decizie nefericită", a spus oficialul, citat de Agerpres. Rogozin a anunţat luni la Moscova că Rusia nu mai intenţionează să participe la reuniunea de la 7 mai cu şefii de stat major ai NATO ca urmare a continuării pregătirii acestor exerciţii, a căror anulare ea a cerut-o.

NATO a anunţat luni menţinerea acestor manevre, prevăzute din primăvara anului 2008, în cadrul Parteneriatului pentru Pace al NATO din care Georgia face parte, aminteşte AFP. Exerciţiile controversate, la care vor participa 1.300 de oameni, vor avea loc de la 6 mai la 1 iunie, la circa 20 de kilometri est de Tbilisi. Plângerile Moscovei intervin în timp ce se profila o uşoară încălzire a relaţiilor Rusia-NATO.

Îngheţate după conflictul georgian din vara trecută, reuniunile Consiliului NATO-Rusia, destinate să împiedice tensiunile între cei doi foşti inamici ai "războiului rece", ar urma să fie reluate la sfârşitul lunii mai-începutul lunii iunie, dar nicio dată precisă nu a fost încă fixată. Kazahstanul, o fostă republică sovietică în Asia centrală, a anunţat că până la urmă nu va participa la aceste manevre.

×
Subiecte în articol: externe