x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un război ar putea izbucni în Africa. Angola vrea să trimită trupe în Congo

Un război ar putea izbucni în Africa. Angola vrea să trimită trupe în Congo

de Redacția Jurnalul    |    11 Mar 2023   •   23:30
Un război ar putea izbucni în Africa. Angola vrea să trimită trupe în Congo
Sursa foto: Hepta

Autoritățile din Angola anunță că vor trimite o unitate militară în estul Republicii Democrate Congo, la câteva zile după ce un armistițiu pe care l-au mediat nu a reușit să pună capăt luptelor cu rebelii M23, potrivit CNN.

Ambele părți implicate în conflict, rebelii M23 și trupele guvernamentale, s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului. De asemenea, o forță est-africană a fost desfășurată recent în zona care este bogată în minerale și are zeci de miliții.

Biroul președintelui angolez a anunțat că soldații vor fi desfășurați pentru a ajuta la securizarea zonelor care au fost deținute de grupul rebel M23 și pentru a proteja observatorii internaționali.

Soldații kenyeni, care fac parte din Forța regională a Comunității Africii de Est, au fost desfășurați și ei în zonă. Rebelii, despre care se spune că sunt susținuți de Rwanda, au declarat că se vor retrage din mai multe sate capturate. Guvernul congolez va accepta sosirea trupelor angoleze pentru a ajuta în lupta împotriva rebelilor.

Totuși, experții spun că există pericolul amplificării conflictului la nivel internațional. De asemenea, luptele au provocat o mare criză umanitară.

ONU susține că peste 300.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele luna trecută din cauza atacurilor și a jafurilor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: africa razboi angola congo