x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 234. Trupele ucrainene desfășoară operațiuni contraofensive în nord-estul Oblastului Harkov

Război în Ucraina, ziua 234. Trupele ucrainene desfășoară operațiuni contraofensive în nord-estul Oblastului Harkov

15 Oct 2022   •   08:32
Război în Ucraina, ziua 234. Trupele ucrainene desfășoară operațiuni contraofensive în nord-estul Oblastului Harkov
Sursa foto: Twitter

Sâmbătă, 15 octombrie 2022, este cea de-a 234-a zi de război în Ucraina.

Update În această dimineață, orașul Zaporojie a fost vizat de drone kamikaze și rachete, scrie CNN.

Totodată, atacurile forțelor ruse asupra orașului Zaporojie, vineri, a provocat moartea a 11 civili.

În regiunea Donețk, 8 civili au murit și alți 6 au fost răniți, a declarat adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean, Kyrylo Tymoshenko, pe Telegram.

În regiunea Zaporojie, două persoane au murit și una a fost rănită. În regiunea Harkov, un civil a murit, iar altul a fost rănit. Două persoane au fost rănite în regiunea Dnipro, iar una a fost rănită în regiunea Kerson, a precizat oficialul.

Zaporojie a fost lovită de "10 sau mai multe" rachete C300 sâmbătă dimineața, după patru lovituri ale unor drone "kamikaze" în cursul nopții, a spus Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale.

Primarul interimar al orașului, Anatoliy Kurtev, a raportat, de asemenea, ceea ce a numit un "atac insidios asupra Zaporojie cu drone kamikaze" într-o postare pe Telegram.

Armata ucraineană și serviciile secrete americane susțin că Rusia folosește drone de atac de fabricație iraniană în Ucraina. Acestea sunt capabile să transporte rachete ghidate cu precizie și au o încărcătură utilă de circa 50 de kilograme.

Atacurile asupra orașului au avut loc în timp ce Kiev-ul a fost lovit de o rachetă rusească, potrivit unor oficiali ucraineni. Civilii din Kiev și din împrejurimi au fost avertizați să rămână în adăposturi până la oprirea sirenelor de raid aerian.

"Toate serviciile lucrează, echipele de salvare sunt la fața locului", afirmă șeful administrației regionale de stat din Kiev, Oleksiy Kuleba, pe Telegram.

"Rămâneți în adăposturi până când sirenele de raid aerian se opresc. Nu înregistrați locul impactului și nu postați fotografii și videoclipuri pe rețelele de socializare".

O importantă facilitate de infrastructură energetică din regiunea Kiev a fost grav avariată în urma unui atac cu rachete rusești, sâmbătă dimineață, potrivit operatorului energetic ucrainean.

Ukrainenergo a avertizat pe Telegram asupra posibilității unor pene de curent, îndemnându-i pe locuitorii din zonă să economisească electricitatea între orele 17:00 - 23:00, ora locală, sâmbătă, pentru ca specialiștii să poată efectua lucrările esențiale de restaurare.

Forțele ruse au mai bombardat așezări din districtele Harkov, Izyum, Kupiansk și Chuhuyiv, a declarat pe Telegram șeful Administrației militare regionale din Harkov, Oleh Syniehubov.

Un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost rănit în districtul Kupiansk. Case și clădiri comerciale au fost avariate în Vovchansk, unde au izbucnit incendii dîn urma bombardamentelor iar un alt bărbat de 65 de ani a fost grav rănit când mașina sa a trecut peste o mină în districtul Chuhuyiv, a adăugat Syniehubov.

Mai la sud, bombardamentele rusești din orașul Nikopol, situat pe râul Nipru, au provocat spitalizarea unui bărbat de 35 de ani și a unei femei de 42 de ani, potrivit unui oficial militar.

Au fost lovite infrastructuri critice, inclusiv clădiri înalte, o companie de transport și mai multe magazine și birouri, potrivit lui Valentyn Reznichenko, șeful Administrației militare regionale din Dnipropetrovsk.

Ministerul britanic al Apărării: Rezerviști ruși, nevoiți să își cumpere veste antiglonț

Mulți rezerviști ruși chemați să lupte în Ucraina sunt probabil nevoiți să își cumpere propriile veste antiglonț, iar prețurile acestora au crescut vertiginos, se arată în cea mai recentă informare a serviciilor de informații britanice.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, cantitatea medie de echipament personal pe care Rusia o furnizează rezerviștilor săi mobilizați este „aproape sigur mai mică decât cea deja slabă furnizată trupelor desfășurate anterior”.

„Mulți rezerviști sunt probabil nevoiți să își achiziționeze propriile veste antiglonț, în special vesta modernă 6B45, care ar trebui să fie distribuită în general unităților de luptă ca parte a programului de echipament personal Ratnik”, arată ministerul, citat de The Guardian.

Conform aceleiași surse, vestele se vând pe site-urile rusești la prețuri de 40.000 de ruble (aproximativ 640 de dolari), în creștere de la aproximativ 12.000 de ruble în aprilie.

„Corupția endemică și logistica slabă rămân unele dintre cauzele care stau la baza performanței slabe a Rusiei în Ucraina”, mai arată ministerul.

Update Forțele rusești a lansat, sambătă, un atac cu rachete asupra regiunii Kiev, lovind o comunitate teritorială, a raportat șeful regiunii, Oleksi Kuleba.

"Atac cu rachete asupra uneia dintre comunitățile din regiune. Salvatorii sunt la fața locului" - a scris acesta pe o reţea socială, adăugând că, potrivit informaţiilor preliminare, bombardamentul nu s-a soldat cu victime, anunță agenția RBC

Trupele ucrainene desfășoară operațiuni contraofensive în nord-estul Oblastului Harkov

Surse ruse au continuat să susțină că trupele ucrainene desfășoară operațiuni contraofensive în nord-estul Oblastului Harkov pe 14 octombrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în zona Kupiansk. Un milblogger rus a susținut în mod similar că trupele ucrainene continuă să atace de-a lungul liniei Pershotravene-Kyslivka, la aproximativ 20 km est de Kupiansk.

×
Subiecte în articol: Ucraina