x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 238. Rusia anunță că forțele ucrainene au încercat să preia controlul asupra centralei nuleare Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 238. Rusia anunță că forțele ucrainene au încercat să preia controlul asupra centralei nuleare Zaporojie

19 Oct 2022   •   06:56
Război în Ucraina, ziua 238. Rusia anunță că forțele ucrainene au încercat să preia controlul asupra centralei nuleare Zaporojie
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 19 octombrie 2022, este cea de-a 238-a zi de război în Ucraina.

Update Rusia anunță că forțele ucrainene au încercat, fără succes, să preia controlul asupra centralei nuleare Zaporojie, scrie Reuters. 

Circa 30 de uptători ucraieni au încercat, noaptea trecută, să debarce în apropierea  orașului Energodar pentru a ataca centrala. Tentativa a fost respinsă de forțele ruse, a anunțat Vladimir Rogov, membru al administraţiei militare ruse în regiunea Zaporojie.

"După ce au bombardat oraşul, a fost lansată o tentativă de desant, inclusiv o tentativă de capturare a centralei nucleare Zaporojie. Luptele au durat mai multe ore, cel puţin între trei ore şi trei ore şi jumătate.Ddin partea de sud a oraşului Zaporojie şi din alte direcţii a pornit un grup mare de ambarcaţiuni de desant, pline cu trupele speciale", explică acesta. 

Autorităţile proruse din Energodar au denunţat un atac cu rachete americane HIMARS asupra sediului administrației locale, a unui pod de acces și a unui transformator.

Şeful administraţiei oraşului, Aleksandr Volga, a declarat că atacul a lăsat în întuneric Energodar.

De cealaltă parte, un responsabil ucrainean a acuzat că oraşul Energodar a fost bombardat de forțele ruse, care au întrerupt parțial alimentarea cu electricitate și apă a localnicilot. 

"În cursul nopţii, Energodar a fost din nou bombardat. Oraşul este parţial fără electricitate şi apă. Tirurile au vizat la început zona industrială, iar spre miezul nopţii bombardamentele s-au extins asupra oraşului propriu-zis şi continuau şi miercuri dimineaţă.Avem informaţii despre pagube provocate la un transformator, precum şi clădirea comitetului executiv al consiliului municipal", a transmis primarul ucrainean  Energodar, Dmitri Orlov pe Telegram

Update Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) confirmă reţinerea de către forţele ruse a doiangajaţi ucraineni de la centrala nucleară Zaporojie de către forțele ruse, scrie dpa. 

Anterior a fost reținut directorul adjunct pentru reurse umane de la Zaporojie, Valeri Martîniuk, care a fost apoi eliberat. Recent au fost reținuți alți doi angajați. 

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, s-a declarat îngrijorat  de cei doi angajați.  "Aceasta este o altă evoluţie îngrijorătoare care sper sincer că va fi rezolvată rapid", a spus oficialul. 

O echiă de  experți ai AIEA se află permanent la centrală, care unde lucrează în continuare personal ucrainean. 

Operatorul ucraienan pentru energie nucleară Energoatom a anunțat că şeful departamentului de tehnologie a informaţiei, Oleh Kostiukov, şi Oleh Oşek, consilier al directorului uzinei, au fost sechestraţi luni.
"Nu se ştie nimic despre locul în care ei s-ar putea afla sau despre starea lor", a transmis instituția pe Telegram.

Guvernul rus din Herson anunță o nouă relocare a civililor

Guvernul rus din Herson a anunțat că va exista o nouă relocare organizată a civililor departe de așezările aflate în prima linie a frontului. 

Am luat decizia dificilă, dar corectă, de a anunța relocarea organizată a populației civile din comunitățile Berislav, Bilozerka, Snihurivka și Oleksandrivka pe malul stâng al râului Nipru”, a spus Vladimir Saldo, liderul susținut de Rusia din regiunea anexată Herson. 

Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în largul Alaskăi

Forțele aeriene americane au interceptat, luni, două bombardiere rusești Tu-95 în apropriere de costa Alaskăi.

Potrivit unui comunicat emis, marți, de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD), două avioane de vânătoare au reușit să intercepteze două bombardiere rusești Tu-95 Bear-H care intrat în zona de identificare apărării aeriene din Alaska

Rușii au bombardat regiunea Sumî

Rușii au bombardat regiunea Sumî. Au fost înregistrate 14 lovituri. În urma atacurilor, 2 persoane au fost ucise, iar una a fost rănită, anunță Biroul Președintelui Ucrainei.

×
Subiecte în articol: Ucraina