x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reacții la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing de către oficialii guvernamentali americani

Reacții la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing de către oficialii guvernamentali americani

07 Dec 2021   •   11:40
Reacții la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing de către oficialii guvernamentali americani

Statele Unite nu vor trimite oficiali guvernamentali la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 din cauza "atrocităților" comise de China în domeniul drepturilor omului, a anunțat luni Casa Albă, după ce Beijingul a amenințat cu "contramăsuri" nespecificate împotriva oricărui boicot diplomatic.

Reacțiile comunității sportive, politice și diplomatice din întreaga lume nu au întârziat să apară, acestea făcând subiectul unui amplu material realizat de Reuters.


Declarația purtătorului de cuvânt al misiunii chineze la ONU:

„Așa-zisul "boicot diplomatic" al Statelor Unite este o farsă politică autodirijată. Jocurile Olimpice și Paralimpice de iarnă de la Beijing sunt adunarea tuturor sportivilor și fanilor sporturilor de iarnă din întreaga lume. Ei sunt cei care ar trebui să fie în centrul atenției. Succesul Jocurilor nu se bazează pe prezența unei mâini de oficiali guvernamentali ai unor țări.

"Decizia guvernului american reflectă mentalitatea sa de Război Rece. Statele Unite vor doar să politizeze sportul, să creeze diviziuni și să provoace confruntări. Această abordare nu va găsi niciun sprijin și este sortită eșecului. Ea nu va face decât să îi izoleze și mai mult și să se opună tendinței vremurilor și marii majorități a țărilor și oamenilor din întreaga lume."


Sarah Hirshland, director executiv al Comitetului Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite:

"Apreciem foarte mult sprijinul neabătut al președintelui și al administrației sale și știm că ne vor încuraja de acasă în această iarnă. Să concurezi în numele Statelor Unite este o onoare și un privilegiu, iar Team USA este entuziasmată și pregătită să facă națiunea mândră."


Senatorul republican al SUA, Mitt Romney, care a condus Jocurile Olimpice de la Salt Lake din 2002:

"Un boicot diplomatic al Jocurilor de la Beijing trimite mesajul corect către China, fără a pedepsi sportivii americani. Niciodată nu trebuie să mai fie acordate Jocurile Olimpice unei națiuni care comite genocid și care încalcă atât de flagrant drepturile omului ale propriilor cetățeni."


Purtătorul de cuvânt al comitetului olimpic internațional:

"Prezența oficialilor guvernamentali și a diplomaților este o decizie pur politică a fiecărui guvern, pe care CIO, în neutralitatea sa politică, o respectă pe deplin. În același timp, acest anunț clarifică și faptul că Jocurile Olimpice și participarea sportivilor sunt dincolo de politică și salutăm acest lucru."


Simon Chadwick, specialist în industria sportivă internațională la Emlyon Business School din Lyon, Franța:

"Aceasta va fi o decizie dificilă pentru unii, în special pentru Franța, dar, în egală măsură, China își va aminti de ea în 2028, când Jocurile Olimpice vor avea loc la Los Angeles, și s-ar putea să asistăm la un fel de mișcări pe termen mai lung de tip "Tit-for-tat" din partea Chinei ca răspuns la ceea ce au făcut Statele Unite."


Omer Kanat, director executiv al proiectului pentru drepturile uigurilor:

"Guvernul chinez se folosește de Jocurile de iarnă din 2022 ca o vitrină pentru a-și demonstra poziția de lider mondial. Un boicot diplomatic trimite un semnal puternic: guvernele refuză să dea undă verde genocidului uigurilor."


Organizația „Campania Internațională Pentru Tibet”:

"Restul lumii trebuie să urmeze acum exemplul SUA, iar CIO trebuie să își asume în primul rând responsabilitatea pentru decizia sa oribilă de a acorda Jocurile Chinei."


Sophie Richardson, director pentru China la Human Rights Watch:

"Boicotarea diplomatică a Jocurilor de iarnă de la Beijing din 2022, anunțată de administrația Biden, este un pas crucial pentru a contesta crimele împotriva umanității comise de guvernul chinez împotriva uigurilor și a altor comunități turcești. Dar aceasta nu ar trebui să fie singura acțiune. Statele Unite ar trebui acum să își dubleze eforturile împreună cu guvernele care gândesc la fel pentru a investiga și a trasa căi de responsabilizare a celor responsabili de aceste crime și de justiție pentru supraviețuitori."


Angela Ruggiero, jucătoare de hochei pe gheață, de patru ori participantă la Jocurile Olimpice:

"Reacția mea inițială a fost un pic de ușurare că nu a fost ceva mai dramatic", a declarat Ruggiero pentru Reuters prin telefon.

"Știți, muncești toată viața pentru a concura și nu vrei niciodată ca politica să stea în calea acestei șanse."

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: boicot olimpiada