x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rebelii Houthi au atacat două petroliere în Marea Roşie

Rebelii Houthi au atacat două petroliere în Marea Roşie

de Redacția Jurnalul    |    03 Sep 2024   •   11:15
Rebelii Houthi au atacat două petroliere în Marea Roşie
Sursa foto: Hepta

Rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au atacat luni două petroliere - Amjad, sub pavilion saudit, şi Blue Lagoon I, sub pavilion Panama - în Marea Roşie, a transmis armata SUA, calificând atacurile drept „acte nesăbuite de terorism”, potrivit Reuters.

Rebelii Houthi au revendicat luni seara responsabilitatea pentru vizarea Lagunei Albastre cu mai multe rachete și drone, dar nu au făcut nicio mențiune despre petrolierul saudit.

Comandamentul central al SUA a declarat că rebelii Houthi au atacat cele două tancuri cu două rachete balistice și un sistem aerian fără echipaj de atac unidirecțional, lovind ambele nave.

Ambele nave erau încărcate cu ţiţei, Amjad transportând aproximativ două milioane de barili de petrol, potrivit declaraţiei armatei americane, care a descris atacurile drept „acte nesăbuite de terorism din partea Houthis”.

Două surse au declarat pentru Reuters că navele navigau una în apropierea celeilalte când au fost lovite, dar și-au putut continua călătoriile fără daune majore sau victime.

Rebelii Houthi au lansat pentru prima dată lovituri aeriene cu drone și rachete pe calea navigabilă în noiembrie. Ei spun că acționează în solidaritate cu palestinienii atacați în războiul Israelului asupra Gaza

În peste 70 de atacuri, rebelii susținuți de Iran au scufundat două nave, au capturat o alta și au ucis cel puțin trei navigatori.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: rebelii houthi atac petroliere marea rosie