x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce fug de recrutare mii de ucraineni

De ce fug de recrutare mii de ucraineni

de Şerban Mihăilă    |    24 Ian 2024   •   07:00
De ce fug de recrutare mii de ucraineni

​​​​​​​Nu există suficienți voluntari în Ucraina pentru a compensa fluxul permanent de soldați morți și răniți, care umplu cimitirele și paturile de spital. Liderii militari de la Kiev au nevoie de încă 500.000 de oameni pentru a compensa pierderile și pentru a extinde armata țării în acest an. Găsirea efectivelor necesare pentru înlocuirea celor căzute în luptă devine însă tot mai dificilă.

Pe măsură ce speranța oamenilor într-o victorie rapidă a dispărut, iar poveștile de groază se rostogolesc din saloanele spitalelor, numeroși ucraineni se ascund pentru a evita mobilizarea, scrie site-ul de știri american „The Daily Beast”, într-un reportaj realizat în spatele liniei frontului.

Unii stau acasă și evită străzile, acolo unde polițiștii sau ofițerii militari împart anunțuri de recrutare și iau bărbații la bazele militare. Alții fug din Ucraina cu documente falsificate.

Toți bărbații sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu au voie să părăsească țara, astfel încât este nevoie de acte medicale false pentru a trece granița. „The Daily Beast” menționează, de altfel, exemplul unui cuplu care a cumpărat documente false, ce atestă faptul că fiul lor este handicapat, pentru a-i permite tatălui să fugă din țară.

Frica de moarte

Într-un oraș din vestul Ucrainei, jurnaliștii americani au intervievat un bărbat în vârstă de 31 de ani, care încearcă să scape de recrutare. El a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece se teme că va fi târât în armată, după publicarea materialului.  

„Nu pot avea încredere că nu mă vor aduce direct pe linia frontului!”, spune Serghei, numele utilizat de site-ul american pentru a proteja identitatea tânărului. 

„Nu vreau să mor. Am auzit că o mulțime de soldați care se întorc de pe front au probleme psihologice. Devin oameni diferiți. Unii se vor lovi, probabil, atât de problemele cu alcoolul, cât și de cele de altă natură și nu vor avea niciun viitor. Eu vreau să am un viitor!”, afirmă tânărul. 

Serghei, care nu are copii și nu este căsătorit, mai precizează că înțelege de ce este nevoie să fie recrutați cât mai mulți bărbați și susține o Ucraină liberă. Cu toate acestea - la fel ca mulți dintre prietenii săi - el simte că nu ar face față ca soldat și nu este sigur că s-ar descurca onorabil pe linia frontului. 

Anul trecut, tânărul a primit pe stradă o înștiințare de recrutare din partea unor ofițeri ai armatei, care i-au ordonau să se prezinte la o bază militară din apropiere. El nu s-a prezentat însă și știe că ar putea fi dus direct acolo, dacă autoritățile îl găsesc.

„Am auzit multe povești despre oameni care sunt luați de pe stradă și sunt trimiși în linia întâi, fără prea multă pregătire. Am auzit chiar povești despre oameni care au fost trimiși fără antrenament și au fost uciși după doar câteva zile. Voi încerca să evit acest lucru cât mai mult timp posibil. Vreau să am un viitor!”, mai spune Serghei.

O problemă ce riscă să ia amploare

Numărul exact al celor care nu doresc să se înroleze în armată rămâne necunoscut. Oamenii se tem să protesteze în public și, pur și simplu, stau acasă pentru a nu fi găsiți. 

Aproximativ 20.000 de bărbați au fugit ilegal din Ucraina de când a început invazia rusă, estima BBC, cu două luni în urmă. Cel puțin trei bărbați s-ar fi înecat încercând să fugă din Ucraina în Uniunea Europeană sau în Republica Moldova, anunța, concomitent, Serviciul Frontierei de Stat din Ucraina.

Pe rețelele de socializare, există o serie de videoclipuri cu ceea ce par a fi militari ucraineni care împart pe străzi anunțuri de recrutare și verifică tineri la punctele de control. 

Videoclipuri cu bărbați cu vârste de înrolare urcați în dube pentru a fi trimiși la baze pentru verificări au devenit virale. De multe ori, oamenii nu stau la adresele înregistrate, ceea ce îngreunează găsirea lor.

„Cei care încearcă să evite mobilizarea sunt cam 1-5%. Cu siguranță nu este un procent critic pentru apărarea Ucrainei”, afirma Fedir Venislavski pentru BBC, în luna noiembrie, atunci când ocupa poziția de reprezentant al președinției în Parlamentul de la Kiev.

O serie de analiști occidentali sunt însă de părere că una dintre problemele majore ale Ucrainei este capacitatea limitată de a găsi mai mulți oameni pentru a-i arunca în luptă, în condițiile în care populația rusă este de aproximativ 3,5 ori mai mare decât cea ucraineană. 

Recent, generalul Valeri Zaluzhni, șeful forțelor armate ucrainene, a scris un articol de opinie în publicația „The Economist”, susținând că țara are nevoie de mai mulți bărbați pe linia frontului.

„Capacitatea noastră de a antrena rezervele pe propriul teritoriu este, de asemenea, limitată (...) Nu ne putem lipsi cu ușurință de soldații care sunt detașați pe front, iar Rusia poate lovi centrele de antrenament. Și, există lacune în legislația noastră, care permit cetățenilor să se sustragă de la responsabilitățile lor”, a recunoscut el.

În prezent, niciun ucrainean cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani nu poate părăsi Ucraina. Bărbații cu vârste cuprinse între 27 și 60 de ani pot fi mobilizați în armată, în timp ce bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani se pot înrola doar în mod voluntar. Președintele Volodimir Zelenski are în vedere reducerea vârstei de mobilizare la 25 de ani.

La rândul său, parlamentul ucrainean examinează și alte modificări legislative pentru a crește numărul persoanelor eligibile pentru serviciul militar. Printre altele, oamenii sunt acum clasificați doar ca fiind apți sau inapți pentru armată. Anterior, ucrainenii puteau fi „parțial apți”, cum ar fi cei cu probleme minore de sănătate, precum astmul. 

În decembrie, anul trecut, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat pentru postul de radio Deutsche Welle că toți bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani, care locuiesc în străinătate, vor fi rugați să se prezinte la înrolare. 

Potrivit agenției europene de statistică „Eurostat”, 19,9% dintre cei 4,2 milioane de ucraineni care au primit, de la invazia rușilor, statutul de protecție temporară în Uniunea Europeană sunt bărbați.

„Încă discutăm ce ar trebui să se întâmple, dacă aceștia nu vin de bunăvoie”, a afirmat Umerov.

Ajutor, dar nu din linia întâi

La începutul invaziei, Serghei s-a gândit să se înroleze voluntar în armată, la fel ca mii de conaționali de-ai săi, dar teama de ceea ce s-ar putea întâmpla pe linia frontului l-a făcut să ezite. 

Tânărul a încercat apoi să găsească o modalitate de a părăsi Ucraina în mod legal, dar nu a reușit. El spune că nu dorește să plece ilegal din Ucraina, deoarece îi este teamă de repercusiuni.

În Ucraina, așa-numitele „călăuze”, care se oferă să ajute bărbații să treacă granița, pot fi găsite pe aplicația de mesagerie „Telegram” pentru aproximativ 1.300 de dolari. De altfel, Serghei încearcă să fie la curent cu situația din țară de pe „Telegram”, unde oamenii împărtășesc tot felul de povești.

El are prieteni care luptă pe linia frontului și poate înțelege de ce unii soldați sunt supărați pe oameni ca el, deoarece nu îndeplinesc ceea ce ei consideră a fi datoria unui bărbat.

„Nu cred că este însă rezonabil ca noi toți să luptăm. Unii sunt mai speriați de felul lor și nu sunt apți pentru asta. Înțeleg că acești soldați sunt furioși pentru că își văd prietenii murind. Sunt plini de furie împotriva tuturor”, adaugă tânărul.

„Aș putea ajuta armata în anumite moduri, din spatele liniei frontului, dar nu pot avea încredere că nu mă vor duce direct în linia întâi!”, mai spune Serghei.

Tot sub acoperirea anonimatului, „The Daily Beast” a vorbit cu un alt bărbat, un tânăr de 27 de ani, pe care jurnaliștii americani l-au numit Alex. Acesta s-a oferit voluntar în armată, anul trecut, dar a fost trimis acasă din cauza numărului prea mare de ucraineni care făceau același lucru. 

El suferă de o afecțiune cardiacă și a precizat că vrea să ajute armata, dar este reticent să se ofere din nou voluntar, din cauza riscului de a fi trimis pe front.

El este îngrijorat că toți cei care sunt luați acum vor fi folosiți, pur și simplu, pe post de carne de tun pe câmpul de luptă, iar armata nu ar ezita să trimită pe front nici măcar persoane cu dizabilități.

„De pe rețelele de socializare poți afla că lucrurile sunt făcute incorect. Unii oameni, care sunt luați în armată pentru a îndeplini alte sarcini, ajung oricum pe front după câteva luni, pentru că un comandant se răzgândește”, spune Alex.

„Armata știe unde mă aflu, așa că poate veni la mine acasă să mă ia. Așadar, dacă războiul va dura foarte mult, probabil că voi ajunge în armată. Știu însă că numeroși oameni își doresc acum pacea. Sper că pacea va veni în curând”, afirmă tânărul, care adaugă că armata circulă adesea prin orașul său cu autobuze, ridicând oameni de pe străzi.

El spune că un sistem de mobilizare corect și transparent ar liniști oamenii și ar putea oferi mai mulți voluntari. Alex susține că există prea multe povești despre oameni trimiși pe front cu o pregătire minimă și cu dizabilități, ceea ce îi sperie pe toți.

„Acum, se înființează aceste agenții de recrutare, unde îți promit că poți veni să te oferi voluntar și să primești trei luni de pregătire, nu doar câteva săptămâni, să facă din tine un adevărat soldat. Dar nu poți avea încredere în asta!”, adaugă el.

Mobilizare cu scântei

Criticile la adresa sistemului de mobilizare provin din toată societatea ucraineană. Unii susțin că Ucraina ar trebui să introducă un sistem de loterie, în care oamenii să fie înrolați în funcție de ziua lor de naștere. 

Alții spun că ar trebui mobilizate doar persoanele care nu sunt vitale pentru efortul de război ucrainean. Recent, pe Facebook, un ofițer ucrainean, pe nume Iuri Kasianov, a criticat ceea ce el numește „un sistem ineficient”.

El se teme că Ucraina ar putea pierde războiul, dacă autoritățile nu schimbă ceva pentru a face sistemul mai corect și pentru a crește numărul de bărbați dispuși să servească în armată.

„Primul lucru pe care îl pot spune este că situația este îngrozitoare pe linia frontului. Este foarte rea și o cunosc foarte bine. Poate că acest lucru nu este atât de vizibil în spatele liniei întâi. Cu toate acestea, rezistăm cu toate forțele noastre”, a declarat Kasianov, expert în drone în cadrul armatei, pentru „The Daily Beast”. 

„Cel mai important lucru este că, în sfârșit, euforia și orbirea societății încep să se diminueze. Înțelegem, inclusiv comandanții și oficialii guvernamentali, că trebuie făcut ceva”, a adăugat el.

Kasianov afirmă că mobilizarea se află în stare de debandadă de multă vreme, iar oameni aflați în poziții civile critice au fost și continuă să fie trimiși în armată. El oferă exemple de persoane care produc drone extrem de necesare pentru armată, dar care au fost luate în pofida lipsei lor de pregătire militară.

„Acum, avem foarte puțini specialiști - sudori, strungari, ca să nu mai vorbim de ingineri de înaltă clasă. Iar în domeniul ingineriei dronelor, îi poți număra pe degete”, spune Kasianov. El pledează pentru un sistem de mobilizare care să țină cont de abilitățile oamenilor.

Persoanele inapte pentru prima linie sau care au abilități speciale ar trebui să lucreze în producția militară în loc să-și riște viața în tranșeele noroioase. De asemenea, Kasianov pledează pentru eliminarea unora dintre scutirile de la serviciul militar.

În prezent, studenții sunt scutiți de mobilizare. El dorește ca această măsură să fie eliminată, pentru a contribui la reducerea vârstei medii în armată, care, potrivit lui, este de peste 40 de ani.

„Acum, situația este de așa natură încât, din diverse motive, nivelul nostru de sprijin din partea țărilor occidentale a scăzut. Nu există încă o industrie de apărare proprie. Nu sunt suficienți oameni și nimeni nu vrea să își asume responsabilitatea de a mobiliza tinerii. Pe front, trupele au dificultăți în a ține în frâu presiunea inamicului”, mai spune Kasianov.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×