x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Refugiați: Peste 82 de milioane de persoane și-au părăsit locuințele în 2020

Refugiați: Peste 82 de milioane de persoane și-au părăsit locuințele în 2020

18 Iun 2021   •   10:18
Refugiați: Peste 82 de milioane de persoane și-au părăsit locuințele în 2020

82,4 milioane de persoane au fost obligate să-și părăsească locuințele din cauza persecuțiilor, conflictelor, încălcării drepturilor omului în 2020, arată ONU, citat de Reuters. Numărul acestora este dublu față de perioada anterioară.

"În anul pandemiei, c\nd deplasarea a fost practic imposibilă pentru cei mai mulţi dintre noi, 3 milioane de persoane au fost dislocate în mod forţat. Tendinţele, din nefericire, au continuat. Prin urmare, dacă am actualiza cifrele pentru primele şase luni ale anulu 2021, am vedea probabil o creştere suplimentară de la aceste 82,4 milioane.

A spune că singura cale de a reacţiona la acest flux de populaţie este prin a construi ziduri sau a împinge oamenii înapoi pe mare este josnic din punct de vedere moral. Sunt fiinţe umane. Oricare ar fi motivul fugii sau al deplasării, aceste persoane merită demnitate deplină ca oricine altcineva", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

Circa 70% provin din Siria, Venezuela, Afganistan, Sudan de Sud şi Myanmar, potrivit raportului anual al UNHCR cu privire la deplasările forţate de populaţii. Totodată, aproximativ 42% sunt copii.

La această creștere au contribuit și noile zone de conflict, respectiv nordul Mozambicului, regiunea Sahel din vestul Africii, Tigray din Etiopia, alături de Afganistan şi Somalia.

La nivel global doar 34.400 de refugiaţi au fost relocaţi în mod oficial în SUA, Canada şi Europa în 2020, cadică o treime faţă de nivelul din 2019.

×
Subiecte în articol: pandemie refugiati