x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regele belgian a făcut anunţul. Abdică la 21 iulie

Regele belgian a făcut anunţul. Abdică la 21 iulie

de Marina Constantinoiu    |    03 Iul 2013   •   17:05
Regele belgian a făcut anunţul. Abdică la 21 iulie
Sursa foto: LAURENT DUBRULE/EPA/Intact Images

Regele Belgiei a anunţat, într-o alocuţiune radiotelevizată, că intenţionează să abdice la 21 iulie, de Ziua Naţională, lăsându-l la tron pe prinţul Philippe.
“Cu seninătate şi încredere vă anunţ intenţia mea de a abdica la 21 iulie 2013, Ziua noastră Naţională, în favoarea prinţului moştenitor Philippe”, a declarat regele Albert, justificându-şi decizia prin vârsta sa înaintată (79 de ani) şi problemele sale de sănătate, după 20 de ani, câţi s-a aflat pe tron.
“Constat că vârsta şi sănătatea mea nu îmi mai permit să îmi exercit funcţia, aşa cum mi-o doream”, a spus el în alocuţiunea retransmisă de principalele posturi de televiziune şi de radio din regat.
“După 20 de ani de domnie, sunt de părere că a venit momentul să predau ştafeta generaţiei următoare. Constat că prinţul Philippe era bine pregătit pentru a-mi succeda. Se bucură, împreună cu prinţesa Mathilde, de toată încrederea mea”, a adăugat el.
Prinţul Philippe are 53 de ani.
“A fost pentru mine o onoare şi o şansă să pot consacra o mare parte din viaţă în serviciul ţării noastre şi al populaţiei sale”, a precizat regele în această declaraţie înregistrată la Palatul regal.

Născut la 6 iunie 1934, cel de-al doilea fiu al lui Leopold al III-lea şi al reginei Astrid a devenit al şaselea monarh belgian la 9 august 1993, după decesul inopinat al fratelui său, regele Baudouin, care nu a avut urmaşi.
Albert al II-lea împlinea în această vară 20 de ani de domnie. În ultimele luni, presa belgiană a evocat o posibilă abdicare a regelui, în favoarea fiului său, Philippe, mai ales în contextul “afacerii Delphine”.
Delphine Boel, care spune că este victima unor 'discriminări' de la dezvăluirea presupusei paternităţi a regelui într-o carte apărută în 1999, i-a dat în judecată, la 17 iunie, pe regele Albert al II-lea, pe prinţul moştenitor Philippe şi pe sora acestuia, Astrid, precum şi pe tatăl ei legal, Jacques Boel, solicitând efectuarea unor teste ADN pentru a dovedi că este al patrulea copil al suveranului belgian, care nu a recunoscut-o niciodată.
Tribunalul de primă instanţă din Bruxelles a stabilit pentru la toamnă procesul presupusei fiice naturale a regelui, care cere recunoaşterea filiaţiei, relatează AFP. Prima audiere a fost pur procedurală.
Avocaţii reclamantei, Delphine Boel, artist plastic de 45 de ani, şi cei care reprezintă familia regală, urmează să se pună de acord asupra datelor viitoarelor audieri. Ei se vor afla din nou la tribunal, la 3 septembrie, pentru a fixa calendarul acestora. “Se supun Codului Civil, sunt atacaţi şi se apără”, a declarat avocatul familiei regale, Alain Berenboom, citat de agenţia de presă Belga.
Delphine Boel a precizat că s-a hotărât să apeleze la justiţie după ce a “încercat să reia comunicarea cu Albert prin scrisori, prin intermediul unor lideri religioşi şi al altor persoane private, în vederea normalizării situaţiei”, constatând că totul a eşuat.



×
Subiecte în articol: Albert al II-lea Belgia belgia abdicare