Summit-ul european, care a început ieri, la Bruxelles, destinat relansării economiei şi adoptării unui plan în valoare de 200 de miliarde de euro, se loveşte de reticenţa mai multor ţări, care nu doresc să mai scoată bani din visterie pentru a finanţa relansarea economică.
Faimosul "spirit de Paris" care, în luna octombrie, le-a permis şefilor de stat ai Eurogrupului să mai "îndiguiască" criza financiară cu 1.700 de miliarde de euro, pe care i-au adus la masa convorbirilor, pare să nu mai sufle cu aceeaşi putere şi acum, la Bruxelles, scrie Le Figaro. Planul de relansare propus de preşedinţia franceză a Uniunii Europene, evaluat la 200 de miliarde de euro, adică echivalentul a 1,5% din PIB-ul european, înspăimântă unele ţări din UE, din cauza contribuţiei pe care trebuie s-o verse la bugetul relansării economice. "Europa trebuie să acţioneze unită, puternic, rapid şi decisiv pentru a evita spirala recesiunii", a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
SCEPTICII
Cu toate acestea, mai multe state europene, în frunte cu Germania, nu par să se lase ademenite de promisiunile unei reuşite. Pe de altă parte, atât Germania, cât şi Marea Britanie, sunt hotărâte să refuze ca fondurile comunitare necheltuite, de aproximativ 5 miliarde de euro pe an, să fie redistribuite în bugetul UE, pentru a finanţa alte mari proiecte comunitare, preferând să le vadă intrate înapoi în buzunarele lor. Şi alte state, ca Irlanda, Grecia, Ungaria sau Lituania, între care unele sunt sub asistenţă financiară sau au un deficit de aproximativ 7%, şi-au exprimat, de asemea, rezerve privind planul de relansare economică. Analiştii economici sunt de părere că planul ar putea să fie depăşit, la un moment dat, de realitate şi, în cazul unei agravări a conjuncturii, ar putea fi nevoie de noi planuri de relansare economică.
DE RÂSUL GERMANIEI
Chiar dacă Germania şi Marea Britanie manifestă, oarecum, o atitudine comună în privinţa planului, Berlinul nu s-a putut abţine să nu ia peste picior politica economică pe care vrea s-o adopte Londra. Ministrul de finanţe german Peer Steinbruck l-a criticat, într-un interviu acordat revistei "Newsweek", pe Brown, că "aruncă miliardele" cu planul de relansare internă pe care l-a propus, în valoare de 24 de miliarde de euro (20 de miliarde de lire sterline), care nu va face altceva decât să genereze împrumuturi şi datorii enorme pe termen lung. Brown are în vedere scăderea cotei TVA, de la 17,5%,
cât este în prezent, la 15%.
MEDIUL, O PRIORITATE
Cu toate că s-a vorbit mai mult înainte despre planul de relansare economică, prioritatea summit-ului a fost problema mediului şi a încălzirii climei. În deschiderea reuniunii de la Bruxelles, premierul suedez, Fredrik Reinfeldt le-a reproşat "anumitor ţări" că vor să îşi reconsidere promisiunile privind programele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, primele dintre acestea fiind Germania şi Italia.
IRLANDA, NOU REFERENDUM
Tot ieri, liderii europeni au ajuns la un acord de principiu privind organizarea, în Irlanda, a unui nou referendum privind ratificarea Tratatului de la Lisabona. Conform acestui acord, Irlanda urmează să organizeze consultarea populară până în luna noiembrie, anul viitor şi i se garantează în schimb că îşi va putea menţine comisarul "său" la Bruxelles.
Citește pe Antena3.ro