x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revoluție în criminalistică: un spray cu o proteină din meduze dezvăluie amprente în 10 secunde

Revoluție în criminalistică: un spray cu o proteină din meduze dezvăluie amprente în 10 secunde

de Redacția Jurnalul    |    23 Mar 2024   •   22:20
Revoluție în criminalistică: un spray cu o proteină din meduze dezvăluie amprente în 10 secunde
Sursa foto: Hepta

Oamenii de știință au dezvoltat un spray revoluționar care utilizează o proteină din meduze pentru a dezvălui amprentele digitale în doar 10 secunde.

Instrumentul util a fost dezvoltat de o echipă de la Universitatea Normală din Shanghai , în colaborare cu profesorul Tony James, chimist de la Universitatea din Bath (Marea Britanie).

Spre deosebire de pulberile dăunătoare sau solvenții chimici, noul spray este solubil în apă și are o toxicitate scăzută, scrie focus.it.

Nu interferează cu ADN-ul și poate fi utilizat chiar și pe amprente vechi de o săptămână. Cu toate acestea, coloranții noului produs, se bazează pe un compus fluorescent numit GFP (Green Fluo Protein).

Echipa de cercetători și profesorul britanic sunt siguri că invenția lor va îmbunătăți investigațiile criminalistice, făcându-le mai rapide și mai eficiente.

„Sistemul nostru este mai sigur, mai durabil și funcționează mai rapid decât tehnologiile existente”, explică prof. James, „Și poate fi folosit chiar și pe amprentele digitale vechi de o săptămână.”

Echipa de cercetare a creat doi coloranți diferiți, numiți LFP-Yellow și LFP-Red , practic un spray galben și unul roșu pentru a fi folosit în funcție de culoarea suprafeței pe care urmează să fie luată amprenta. Odată pulverizat, produsul se leagă de substanțele chimice din transpirație și uleiurile de piele, făcând amprentele vizibile sub lumină albastră.

Proteina GFP, utilizată în spray, este produsă natural de meduza Aequorea victoria. Este deja folosită de zoologi pentru a vizualiza procesele biologice ale celulelor animale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: spray amprente criminalistica