x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rezultate oficiale: Macron nu va avea majoritate parlamentară, reformele riscă să fie blocate

Rezultate oficiale: Macron nu va avea majoritate parlamentară, reformele riscă să fie blocate

20 Iun 2022   •   07:58
Rezultate oficiale: Macron nu va avea majoritate parlamentară, reformele riscă să fie blocate
Sursa foto: Hepta

Alianţa Împreună! (centru), care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar din Franţa, dar nu va avea majoritate, astfel că Guvernul instalat recent ar putea fi schimbat, iar reformele probabil vor fi blocate.

Alianţa Împreună! (centru) a obţinut 245 de locuri în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului de la Paris, care are în total 577 de membri. Formaţiunea politică proprezidenţială se situează astfel sub pragul majorităţii de 289 de locuri, potrivit rezultatelor anunţate în cursul nopţii de duminică spre luni de Ministerul francez de Interne. Până acum, coaliţia proprezidenţială avea majoritate în Adunarea Naţională.

Coaliţia de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES), condusă de Jean-Luc Mélenchon, a obţinut 131 de locuri, iar formaţiunea de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (RN), a fostei candidate la preşedinţie Marine Le Pen, 89 de locuri. Partidul Republicanii (LR, centru-dreapta) va avea 61 de membri în Adunarea Naţională.

Rezultatul scrutinului parlamentar va bloca avântul preşedintelui Emmanuel Macron, care a obţinut acum două luni un nou mandat. Guvernul Elisabeth Borne, instalat de preşedintele Macron imediat după victoria prezidenţială, riscă să fie schimbat rapid, iar unii aliaţi ai liderului de la Palatul Élysée evocă ideea dizolvării Parlamentului şi convocării unui nou scrutin parlamentar peste un an.

"Această situaţie reprezintă un risc pentru ţara noastră, ţinând cont de provocările cu care se confruntăm pe plan naţional şi internaţional. Vom depune eforturi începând de mâine pentru a construi o majoritate parlamentară", a afirmat premierul Elisabeth Borne, potrivit BBC News.

Jean-Luc Mélenchon, liderul Coaliţiei de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES), precum şi politicianul de extremă-dreapta Marine Le Pen au salutat rezultatul scrutinului.

"Emmanuel Macron se confruntă cu riscul paraliziei politice", titrează cotidianul Le Monde. "Coaliţia prezidenţială este departe de majoritatea absolută, un scenariu de coşmar pentru Emmanuel Macron, care ajunge în incapacitatea de a putea aplica proiectele politice", notează cotidianul Le Monde.

Politicieni din cadrul coaliţiei proprezidenţiale se tem de o "paralizie" politică totală şi evocă ideea dizolvării Parlamentului şi convocării alegerilor parlamentare anticipate peste un an, dacă preşedintele Macron nu va reuşi să construiască între timp o majoritate parlamentară.

"Alegeri legislative 2022: Emmanuel Macron se confruntă cu testul Franţei neguvernabile. Învins la urne, preşedintele nu are majoritate în Adunarea Naţională. Stânga radicală intră în forţă în Parlament, iar formaţiunea Mobilizarea Naţională (RN) creează surpriza, obţinând 89 de locuri", comentează, la rândul său, cotidianul Le Figaro.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alegeri franta Emmanuel Macron