26 OCTOMBRIE 2004
APARITIE. Editura "Romanul Canadian" pregateste aparitia "Paginilor de Artar". Aparitia ghidului business-urilor, profesionistilor si asociatiilor romanesti din Ontario pe 2005 va avea loc in preajma Sarbatorilor de Iarna. Ghidul se va distribui gratuit prin intermediul bisericilor si magazinelor romanesti, cabinetelor medicale, asociatiilor etc.
BURSE. Ambasada Marii Britanii in Republica Moldova a lansat un nou program de burse destinat tinerilor din Republica Moldova. Bursele sunt oferite de Trustul Memorial "John Smith" al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, informeaza RGN. In cadrul acestui program pot participa tinerii cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, care vorbesc excelent limba engleza si care au cel putin scorul 6 la testul de limba engleza ELTS. Aspirantii isi pot trimite, pana la 30 noiembrie 2004, dosarele pentru programul John Smith Fellowship. Programul va dura sase saptamani, incepand cu iunie 2005. Bursa va acoperi toate cheltuielile participantilor. Candidatii care vor trece preselectia vor fi intervievati in Republica Moldova, iar o selectie finala va fi facuta de Trustul Memorial "John Smith" pana la finele lunii februarie 2005.
INVITATIE LA TEATRU. Societatea Romana de Radiodifuziune prezinta o noua piesa de teatru in Germania. Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin va fi gazda spectacolului. Piesa este intitulata "Caviar, Vodka si Bye, Byeâ¦" si este scrisa de George Astalos. In rolurile principale apar Tamara Buciuceanu, Stela Popescu si Alexandru Arsinel (foto). Piesa lui Gheorghe Astalos face parte dintr-un triptic despre exil care mai contine "Sarea exilului" si "Intoarcerea la matca". Spectacolul este prezentat in cadrul unui turneu in mai multe orase ale Germaniei. Spectacolul va avea loc vineri, 5 noiembrie 2004, cu incepere de la ora 19:30. Adresa Institutului Cultural Roman este: Koenigsallee 20 A, 14193 BERLIN.
REPREZENTATIA GIULANILOR. Echipa de teatru a Liceului "N. Balcescu" din Giula, Ungaria, va sustine un spectacol la data de 28 octombrie la Scoala generala din Cenadul Unguresc. Actorii amatori sunt condusi de regizorul Eugen Tugulea si profesoara Vera Gurzau. Ei vor pune in scena piesa "Un pedagog de scoala noua" de I.L. Caragiale. Spectacolul va incepe la ora 18:00.
UTILE
Citește pe Antena3.ro
La scoala in Anglia
O alternativa relativ mai ieftina in studiile universitare o ofera asa-numitele "scoli de limba engleza" pentru cursuri de scurta durata. In cadrul acestor institutii de invatamant se studiaza in principal engleza, computing, business. In capitala Marii Britanii, Londra, cele mai competitive "English schools" au taxe anuale de aproximativ 500 de lire sterline pentru cursurile de engleza. Cu o suma cuprinsa intre 700 si 900 de lire poti studia informatica. Cursurile de business costa 500 de lire sterline. Majoritatea scolilor cer un avans de 50% din suma totala la inscriere, iar restul poate fi platit in rate. Dupa ce cursantul a fost platit, scoala trimite o scrisoare de invitatie, dovada ca s-a platit taxa, precum si detaliile despre cursul respectiv. Unele scoli aranjeaza cazarea, altele nu. In orice caz, la ambasada trebuie facuta dovada ca studentul respectiv are unde locui pe perioada cursurilor. Elevii trebuie sa asiste la cursuri cam 15 ore pe saptamana si, in general, isi pot ajusta programul. Dupa inscrierea la o "English School" in general, cursantii pot primi o scrisoare de la scoala, care le da dreptul sa lucreze 20 de ore pe saptamana pe durata cursului, si 39 de ore pe saptamana in timpul vacantei. Aceste reguli nu se aplica insa pentru studentii din afara CEE.