x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România, acuzată de expansionism

România, acuzată de expansionism

25 Mai 2009   •   00:00

Aderarea României la UE, în pofida aş­teptărilor multor experţi, nu a reţinut, ci, dimpotrivă, "a dezlegat mâinile" po­liticii expansioniste a Bucureştiului pe teritoriul Republicii Moldova, a de­clarat un politolog ucrainean pentru Agenţia Unian, citată de Mediafax.



Directorul Centrului ucrainean pentru cercetarea problemelor societăţii civile, Vitalii Kulik, a declarat pentru Agenţia de ştiri Unian din Ucraina că experţii români nu ascund faptul că politica de "ane­­xa­re a (Republicii) Moldova" este o perspectivă de lungă durată. În opinia sa, vecto­rul principal al acestei politici este forma­rea unui spaţiu cultural român sub sloga­nul "o singură naţiune - două state" în Europa unită, care să includă România, malul drept al Republicii Moldova (cel de-al doilea stat românesc) şi, probabil, o par­­te din regiunile ucrainene Odessa şi Cernăuţi, unde locuiesc numeroşi "români".

Expertul a menţionat că aderarea Ro­mâ­niei la UE nu a reţinut, ci, dimpo­trivă, "a dezlegat mâinile" politicii ex­pan­sio­­niste a Bucureştiului pe teritoriul Re­pu­bli­cii Mol­dova. Vitalii Kulik a subliniat că Bru­xe­­llesul este incapabil să înfrunte ritmul de perfectare a cetăţeniei române pentru populaţia R. Moldova şi să reţină decla­ra­ţiile răsunătoare ale preşedintelui Ro­mâ­niei, Traian Băsescu, care au con­­ţinut alu­zii la posibilitatea de scindare a regiunii transnistrene de R. Moldova.

×
Subiecte în articol: externe