x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un american în vârstă de 72 de ani pledează vinovat în Rusia pentru că a luptat pentru Ucraina

Un american în vârstă de 72 de ani pledează vinovat în Rusia pentru că a luptat pentru Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    30 Sep 2024   •   19:30
Un american în vârstă de 72 de ani pledează vinovat în Rusia pentru că a luptat pentru Ucraina

Stephen James Hubbard, un cetățean american în vârstă de 72 de ani, a pledat vinovat luni în fața unui tribunal din Moscova la acuzațiile de a fi servit ca mercenar împotriva Rusiei în războiul din Ucraina, a raportat agenția rusă de știri RIA.

Sora lui Hubbard și o altă rudă au pus rapid la îndoială mărturisirea sa, declarând pentru Reuters că acesta avea opinii pro-ruse și era puțin probabil să se fi înrolat la vârsta sa.

RIA a precizat că Hubbard a recunoscut în cadrul unei audieri la tribunalul din Moscova că a primit bani pentru a lupta pentru Ucraina împotriva Rusiei.

„Da, sunt de acord cu rechizitoriul”, a declarat el, citat de RIA.

Hubbard a fost plasat în arest preventiv săptămâna trecută pentru șase luni. El riscă o pedeapsă cuprinsă între șapte și 15 ani dacă va fi condamnat.

Potrivit unui procuror din instanță, Hubbard ar fi semnat un contract cu o unitate de apărare teritorială ucraineană în orașul Izyum din estul Ucrainei la începutul războiului, în februarie 2022.

Procurorul a declarat că i s-au promis 1.000 de dolari pe lună și că i s-au oferit instruire, arme și muniție. Procurorul ar fi spus că Hubbard a fost reținut de soldații ruși la 2 aprilie a aceluiași an, la doar câteva săptămâni după începerea războiului.

Sora lui Hubbard, Patricia Fox, a vorbit ultima dată cu acesta în septembrie 2021, prin Skype. Ea a pus la îndoială confesiunea sa.

„El este atât de non-militar”, a declarat ea prin telefon pentru Reuters. „Nu a avut niciodată o armă, nu a deținut o armă, nu a făcut nimic din toate astea... Este mai degrabă un pacifist”.

Hubbard este unul dintre cei cel puțin 10 americani aflați după gratii în Rusia, la aproape două luni după un schimb de prizonieri la 1 august între Moscova și Occident, care a eliberat trei americani și alte zeci de persoane.

Un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Moscova a declarat săptămâna trecută că era la curent cu reținerea unui cetățean american, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Originar din orășelul Big Rapids, Michigan, Hubbard a lucrat zeci de ani ca profesor de engleză în străinătate, inclusiv în Japonia și Cipru, a declarat sora sa.

Fox a declarat că Hubbard s-a mutat în Ucraina în 2014 și a locuit acolo o perioadă cu o femeie ucraineancă, supraviețuind dintr-o pensie mică. Când a vorbit ultima dată cu el, acesta se despărțise de prietena sa și locuia singur în Izyum, a spus ea.

Fox a declarat că a primit puține informații despre statutul fratelui ei timp de luni de zile, până când a apărut un videoclip pe internet.

Videoclipul, postat pe YouTube în mai 2022 de un cont cu puțin peste 100 de urmăritori, arată un bărbat cu barbă, îmbrăcat într-un pulover maro, care stă cu fața la cameră și răspunde la întrebările unui intervievator din afara camerei, care vorbește într-o engleză cu accent.

Nu este clar unde și când a fost filmat, dar Fox l-a identificat pe bărbat ca fiind fratele ei. În înregistrarea video, bărbatul spune că înțelege de ce președintele rus Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina și își exprimă speranța că războiul se va încheia curând.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Rusia american vinovat