x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia blochează la ONU un raport despre Coreea de Nord

Rusia blochează la ONU un raport despre Coreea de Nord

31 Aug 2018   •   07:10
Rusia blochează la ONU un raport despre Coreea de Nord

Rusia a blocat joi la ONU un raport critic al experţilor însărcinaţi cu aplicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord, pentru prima oară de la adoptarea acestor sancţiuni în 2017. 

 

"Raportul este suspendat deoarece suntem în dezacord în privinţa anumitor elemente şi a modului în care se desfăşoară procesul", a anunţat ambasadorul rus Vasili Nebenzia după o reuniune neoficială cu uşile închise a Consiliului de Securitate, fără a preciza la ce puncte din raport se referă. 

O sursă a declarat, sub rezerva anonimatului, că Rusia nu este de acord cu menţiunea din raport conform căruia Coreea de Nord a depăşit în 2018 cota de import de petrol fixată printr-o rezoluţie de anul trecut privind sancţiunile. 

În iulie, Statele Unite au cerut sistarea completă a exporturilor de petrol către Coreea de Nord, susţinând că Phenianul a folosit transbordări ilegale de produse petroliere între nave, în largul mării, pentru a importa mai mult petrol decât permite ONU. Americanii au prezentat fotografii din satelit şi estimări ale greutăţii navelor implicate, dar demersul lor nu a avut succes. 

Procedura Organizaţiei Naţiunilor Unite prevede că rapoartele experţilor sunt trimise comitetului pentru sancţiuni înfiinţat pentru un anumit stat. În comitet sunt reprezentate cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate, care analizează raportul, apoi îl înaintează oficial Consiliului, în vederea publicării. Ambasadorul Nebenzia a explicat, pentru a justifica blocarea raportului, că obiecţiile Moscovei în comitetul pentru Coreea de Nord nu au fost luate în considerare.

AGERPRES

×