x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia reduce livrările de gaze naturale către Franța

Rusia reduce livrările de gaze naturale către Franța

30 Aug 2022   •   16:50
Rusia reduce livrările de gaze naturale către Franța

Franța acuză Moscova că folosește aprovizionarea cu energie ca pe „o armă de război", în timp ce Gazprom a redus livrările către Engie și se pregătește să oprească fluxurile de-a lungul unei conducte importante către Germania.

Guvernele europene se străduiesc să reacționeze la creșterea vertiginoasă a costurilor cu energia pentru întreprinderi și gospodării și să găsească alternative la aprovizionarea rdin Rusia pentru a stoca pentru iarnă, relatează Reuters.

UE se teme că Moscova va crește prețul gazelor pentru a încerca să le slăbească hotărârea de a se opune invaziei sale în Ucraina. Moscova neagă că ar face acest lucru.

"Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu, cel al unei întreruperi complete a livrărilor", a declarat ministrul francez pentru tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher, la radio France Inter.

Ea a vorbit după ce compania franceză de utilități Engie a anunțatg că va primi mai puțin gaz de la Gazprom începând de marți, din cauza unei dispute contractuale nespecificate.

Europa este deja anunțată că livrările vor fi reduse deoarece Gazprom va închide gazoductul Nord Stream 1 către Germania de miercuri până vineri pentru întreținere.

Premierul francez Elisabeth Borne a îndemnat, luni, companiile să elaboreze planuri de economisire a energiei până luna viitoare, avertizând că acestea vor fi primele afectate dacă Franța va fi nevoită să raționalizeze aprovizionarea cu gaze și electricitate.

Miniștrii europeni ai Energiei vor avea o reuniune de urgență pe 9 septembrie pentru a discuta despre criză.

Germania este dispusă să ia în considerare o plafonare a prețului la gaze, au relatat mai multe ziare italiene.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat că Germania va discuta la reuniunea miniștrilor Energiei despre cum să întrerupă spirala extremă a prețurilor la gaze, dar nu a comentat detaliile din raport.

Premierul italian Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, a făcut presiuni pentru o astfel de plafonare a prețurilor și a cerut, de asemenea, măsuri pentru decuplarea costului energiei electrice de prețul gazelor. O astfel de măsură ar permite gospodăriilor europene să beneficieze de avantajele electricității produse din surse mai ieftine, cum ar fi sursele regenerabile.

Prețurile en-gros de referință ale gazelor naturale din Olanda au scăzut, astăzi, pentru că Europa aproape și-a atins obiectivul de umplere a depozitelor de gaze naturale în proporție de 80%.

Marți dimineață, contractul de gaze pe prima lună a scăzut cu 3%, la 259 euro/MWh, față de maximele istorice atinse săptămâna trecută, dar se tranzacționează la niveluri de peste cinci ori mai mari decât cele înregistrate în urmă cu un an.

Costul tot mai mare al crizei a fost ilustrat de faptul că Austria se pregătește să injecteze miliarde de euro în compania de electricitate care alimentează o mare parte din capitala Viena, după ce o creștere a prețurilor pe piețele de energie electrică a făcut-o incapabilă să își permită garanțiile necesare pentru a acoperi tranzacțiile de pe piață.

Wien Energie, deținută de municipalitatea orașului Viena, a cerut ajutorul guvernului federal la sfârșitul săptămânii, iar orașul a identificat o "nevoie acută de finanțare" de 6 miliarde de euro.

Administrația orașului Haga, unde se află agenția de aplicare a legii Europol, a declarat săptămâna trecută că va solicita o exceptare temporară de la sancțiunile UE împotriva Rusiei, în timp ce se străduiește să găsească un înlocuitor pentru contractul cu Gazprom.

Sancțiunile occidentale obligă guvernele și alte organisme publice să pună capăt contractelor existente cu companiile rusești până la 10 octombrie.

×
Subiecte în articol: Rusia franta gaze razboi