x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia susține că aproape jumătate din rezervele sale sunt înghețate și contează pe legăturile cu China

Rusia susține că aproape jumătate din rezervele sale sunt înghețate și contează pe legăturile cu China

13 Mar 2022   •   16:00
Rusia susține că aproape jumătate din rezervele sale sunt înghețate și contează pe legăturile cu China

Rusia a declarat duminică că se bazează pe ajutorul Chinei pentru a rezista la lovitura dată economiei sale de sancțiunile occidentale, care au înghețat aproape jumătate din rezervele sale de aur și valută, scrie Reuters.

"Avem o parte din rezervele noastre de aur și de valută în moneda chineză, în yuani. Și vedem ce presiuni sunt exercitate de țările occidentale asupra Chinei pentru a limita comerțul reciproc cu China. Bineînțeles, există presiuni pentru a limita accesul la aceste rezerve", a declarat ministrul de finanțe Anton Siluanov. "Dar cred că parteneriatul nostru cu China ne va permite în continuare să menținem cooperarea pe care am realizat-o și nu doar să o menținem, ci și să o creștem într-un mediu în care piețele occidentale se închid."

Țările occidentale au impus sancțiuni fără precedent asupra sistemului corporatist și financiar al Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina.

Comentariile lui Siluanov într-un interviu televizat au marcat cea mai clară declarație de până acum a Moscovei că va căuta ajutor din partea Chinei.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing pe 4 februarie și au anunțat un parteneriat strategic despre care au spus că are ca scop contracararea influenței Statelor Unite.

În urmă cu o lună, Siluanov a declarat că Rusia va putea rezista sancțiunilor datorită rezervelor abundente și că se gândește chiar să ofere euroobligațiuni investitorilor străini odată ce volatilitatea pieței se va diminua.

Duminică, el a declarat că sancțiunile au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din cele 640 de miliarde de dolari pe care Rusia le avea în rezervele sale de aur și valută.

Siluanov a mai spus că Rusia își va îndeplini obligațiile legate de datoria de stat și va plăti ruble când rezervele de stat vor fi deblocate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Rusia