x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia, SUA și Franța se bat pe Africa

Rusia, SUA și Franța se bat pe Africa

de Şerban Mihăilă    |    29 Iul 2022   •   07:35
Rusia, SUA și Franța se bat pe Africa

​​​​​​​În ultimele zile, lideri ruși, francezi și americani au străbătut Africa în lung și în lat, căutând sprijin pentru pozițiile lor în privința războiul din Ucraina.  Cele trei puteri sunt angrenate în cea mai intensă competiție pentru extinderea influenței pe continentul negru, de la Războiul Rece încoace.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și președintele francez, Emmanuel Macron, au vizitat, fiecare, mai multe țări africane, în această săptămână. Samantha Power, șefa Agenției americane pentru Dezvoltare Internațională, a fost, săptămâna trecută, în Kenya și Somalia, iar ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, va merge în zilele următoare în Ghana și Uganda.

„Este ca și cum în Africa se desfășoară un nou Război Rece, în care părțile rivale încearcă să câștige influență”, remarca recent William Gumede, director al „Democracy Works”, o fundație care promovează buna guvernare.

Lavrov dă vina pe Occident

În turneul său pe un continent lovit de secetă și foamete, Lavrov a încercat să prezinte Occidentul ca fiind personajul negativ, acuzându-l de creșterea prețurilor la alimente, în timp ce liderii vestici acuză Rusia că folosește în mod cinic hrana ca armă și duce un război de cucerire de tip imperial - cuvinte menite să-i atragă pe locuitorii Africii postcoloniale.

Șeful diplomației de la Moscova a vizitat săptămâna aceasta Egipt, Congo, Uganda și Etiopia, promițând prietenia Rusiei și acuzând SUA și țările europene că au provocat creșterea prețurilor la alimente, prin aplicarea unor politici de mediu „nesăbuite”. De asemenea, el a acuzat Occidentul că „a acaparat alimente”, în timpul pandemiei COVID-19.

„Situația din Ucraina a afectat în plus în mod negativ piețele alimentare, dar nu din cauza operațiunii speciale rusești, ci mai degrabă din cauza reacției absolut inadecvate a Occidentului, care a anunțat sancțiuni!”, a spus Lavrov, la Addis Abeba, capitala Etiopiei.

Lavrov a fost primit călduros în Uganda, de președintele Yoweri Museveni, care, de ani de zile, este un aliat al SUA. Museveni a refuzat să critice însă invazia Rusiei în Ucraina. El a sugerat chiar, la izbucnirea războiului, că acțiunile președintelui Vladimir Putin ar putea fi de înțeles, deoarece Ucraina se află în sfera de influență a Rusiei.

Kremlinul depune eforturi de mai mulți ani pentru a câștiga teren în Africa, revigorând prietenii ce datează de o jumătate de secol, atunci când Uniunea Sovietică a sprijinit multe mișcări africane care luptau pentru a pune capăt dominației coloniale.

Influența Moscovei în Africa a fost demonstrată în martie, în timpul votului ONU pentru condamnarea invaziei Rusiei. În timp ce 28 de națiuni africane s-au pronunțat în favoarea rezoluției, alte 25 de state de pe continent fie s-au abținut, fie nu au votat deloc.

În schimb, Moscova și-a exprimat sprijinul pentru reformarea Consiliului de Securitate al ONU, în vederea acordării de locuri permanente țărilor africane, precum și a creșterii influenței lor.

Propagandă agresivă

Concomitent, Rusia influențează opinia publică africană prin intermediul rețelei sale de televiziune de stat, RT, cunoscută anterior sub numele de „Russia Today”. RT a anunțat că va deschide un nou birou la Johannesburg.

RT a fost eliminată brusc de pe cea mai mare platformă de televiziune cu plată din Africa, „Multichoice”, cu sediul la Johannesburg, în martie, după ce Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus sancțiuni contra Rusiei. Nu este clar dacă înființarea noului birou va permite RT să reia transmisiunile în Africa prin intermediul „Multichoice”, care are aproape 22 de milioane de abonați pe continent.

„Pentru Rusia, este vorba despre lupta de a se face auzită în Africa. Nu este important pentru efortul de război propriu-zis, ci pentru influența lor politică pe termen lung”, susține Anton Harber, profesor de jurnalism la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud, citat de AP.

Macron atacă Kremlinul

Pe de altă parte, în timpul turneului său în Africa, Emmanuel Macron a acuzat Kremlinul că folosește canale de televiziune precum RT pentru a răspândi propagandă în sprijinul războiului. El a acuzat Rusia că șantajează lumea prin împiedicarea exportului de cereale din Ucraina.

„Rușii șantajează, deoarece ei sunt cei care au blocat cerealele în Ucraina. Ei sunt cei care își reglementează cerealele!”, a spus el, în Benin. 

Itinerariul liderului francez a inclus și Camerun, și Guineea-Bissau. În timpul turneului său, el a cerut africanilor să se poziționeze contra Rusiei. 

„Vă spun aici, în Africa, un continent care a suferit din cauza imperialismului colonial: Rusia este una dintre ultimele puteri coloniale, imperiale. Ea decide să invadeze o țară vecină pentru a-și apăra interesele! Aceasta este realitatea!”, a spus Macron.

Prin blocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei și restricționarea comerțului cu îngrășăminte proprii Rusiei, acțiunile lui Putin au provocat durere pentru oamenii din Kenya și din alte țări ale lumii!”

Samantha Power

 

×