x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia va acorda un nou împrumut Belarusului

Rusia va acorda un nou împrumut Belarusului

25 Dec 2013   •   19:19
Rusia va acorda un nou împrumut Belarusului

Rusia va acorda un nou împrumut Belarusului ce ar putea să ajungă la două miliarde de dolari, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin, la câteva zile după anunțarea planului de salvare de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina, informează agerpres.ro.

"Guvernul rus a decis să-i ajute pe colegii noștri din cauza a ceea ce se petrece pe piețele mondiale și să acorde Belarusului în 2014 fonduri suplimentare de până la două miliarde de dolari", a afirmat liderul de la Kremlin la finalul unei întâlniri cu omologul său belarus Aleksandr Lukașenko.

Situația economică și bugetară din Belarus, o republică foarte izolată, s-a degradat serios în ultimele luni, iar rezervele sale în devize s-au redus considerabil.

Ministrul rus al finanțelor, Anton Siluanov, a precizat miercuri că banii acordați Minskului vor fi sub forma unui credit pe 10 ani.

Acest sprijin pentru Belarus intervine după ce Rusia a anunțat săptămâna trecută acordarea unui ajutor financiar de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina, prin intermediul achiziționării de titluri din datoria publică a acestei foste republici sovietice, aflată în recesiune de aproape un an și jumătate. O primă tranșă de 3 miliarde de dolari a fost deja deblocată pentru Kiev, urmând ca restul de 12 miliarde să fie transferat la începutul anului 2014.

În încercarea de a restaura influența Rusiei în rândul foștilor săi aliați sovietici, Vladimir Putin a subliniat marți meritele Uniunii economice eurasiatice, ce urmează a fi lansată la 1 ianuarie 2015 de către Rusia, Belarus și Kazahstan și în care ar dori să vadă intrată și Ucraina.

×
Subiecte în articol: ajutor belarus belarus Vladimir Putin