x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii dau un ultimatum militarilor georgieni din Abhazia. Tbilisi îl respinge

Ruşii dau un ultimatum militarilor georgieni din Abhazia. Tbilisi îl respinge

de Veronica Micu    |    11 Aug 2008   •   00:00
Ruşii dau un ultimatum militarilor georgieni din Abhazia. Tbilisi îl respinge

11:00 • Forţele ruse au dat un ultimatum militarilor georgieni din Abhazia, cerîndu-le să "predea armele" în această dimineaţă, a anunţat comandamentul rus citat de agenţia Interfax. De cealaltă parte, autorităţile de la Tbilisi au spus că resping acest ultimatum, relatează AFP şi Reuters.

Forţele ruse au dat un ultimatum militarilor georgieni din Abhazia, cerîndu-le să "predea armele" în această dimineaţă, a anunţat comandamentul rus citat de agenţia Interfax. De cealaltă parte, autorităţile de la Tbilisi au spus că resping acest ultimatum, relatează AFP şi Reuters.


CONTINGENT. Serghei Ceaban, şeful forţelor ruse de menţinere a păcii din Abhazia, a anunţat că ultimatumul a expirat la 6.00 GMT (9.00, ora României). „Dacă ultimatumul este respins, vor fi folosite toate măsurile necesare de aplicare a legii”, a spus Ceaban.
Şoti Utiaşvili, purtătorul de cuvînt al Ministerului georgian de Interne, a declarat că forţele georgiene nu vor preda armele şi a respins ultimatumul dat de Rusia. Anterior, un responsabil al comandamentului rus, Aleksandr Noviţki, citat de Interfax, anunţase că circa 9.000 de militari suplimentari ruşi urmează să fie desfăşuraţi în regiunea abhază, potrivit AFP. Militarii, proveniţi din unităţile de paraşuţişti şi susţinuţi de 350 de blindate, urmează să „consolideze” contingentul forţelor de menţinere a păcii desfăşurat deja în regiune, a spus Noviţki. „Este consolidat contingentul de menţinere a păcii pentru ca situaţia din regiunea Ţhinvali (capitala Osetiei de Sud - n.r.) să nu se repete”, a spus el. Forţele abhaze au anunţat că i-au „blocat complet” pe militarii georgieni aflaţi în defileul Kodori, o regiune disputată a teritoriului separatist Abhazia, potrivit ministrului abhaz al apărării, citat de agenţia Interfax. „Detaşamentele militare georgiene sunt complet blocate în zona superioară a defileului Kodori din Abhazia”, a declarat minsitrul Mirab Kişmaria. „Toate drumurile şi cărările montane, toate ieşirile din această zonă sunt blocate”, a adăugat el. Ministerul georgian de Interne a anunţat însă că au fost respinse „atacurile” forţelor abhaze din defileul Kodori.

×
Subiecte în articol: externe