x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ruşii vor ca ONU să le mărească frontiera în Oceanul Arctic

Ruşii vor ca ONU să le mărească frontiera în Oceanul Arctic

06 Iul 2011   •   09:47

Rusia si-a reiterat dorinta de a cere modificarea frontierelor sale din zona arctica. Vicepremierul rus, Serghei Ivanov, a declarat astazi ca, anul viitor, tara sa intentioneaza sa solicite Natiunilor Unite o extindere a frontierelor platoului continental al Rusiei, frontiere aflate intr-o zona extrem de bogata in rezerve de hidrocarburi. Oficial a tinut sa precizeze ca, in urmatoarele zile, va fi initiata o expeditie stiintifica rusa cu scopul de a explora dorsalele Lomonosov si Mendeleev, pentru a strange dovezi care sa ateste ca acestea reprezinta extensii ale platoului continental al Rusiei.

Potrivit agentiei ITAR-Tass, citata de AFP si Mediafax, dorsala Lomonosov, un lant muntos submarin, se intinde din Groenlanda pana in Siberia, insa si Groenlanda, si Canada afirma ca aceasta reprezinta o prelungire a platoului lor continental. Singurul organism in masura sa reglementeze aceste frontiere este ONU, prin Comisia pentru delimitarea platoului continental, deciziile sale fiind luate pe baza Conventiei ONU pentru dreptul maritim, din 10 decembrie 1982. Acest document permite tarilor semnatare, care au iesire la mare, sa isi extinda drepturile de explorare a resurselor naturale, minerale, energetice si biologice, de la 200 de mile la 350 de mile, in cazul in care pot dovedi, pe baza unor studii stiintifice, ca extinderea reprezinta "prelungirea naturala a platoului continental'.

Pe de alta parte, statele membre NATO si anumite tari din Asia de Est ameninta interesele economice ruse din Arctica, a declarat amiralul Vladimir Visotki, comandantul Fortelor Navale Ruse, citat de RIA Novosti si Mediafax. "In prezent, Rusia se confrunta cu un mare numar de provocari si amenintari susceptibile saafecteze interesele economice (ruse) in Arctica. Primim informatii potrivit carora NATO considera Arctica drept zona sa de interes", a insistat comandantul, in cadrul unei reuniuni a Colegiului Maritim de pe langa Guvernul rus.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat marti ca Alianta Nord-Atlantica nu are nici un fel de plan vizand sa asigure prezenta sa in Arctica.

Visotki a mai spus, in fata auditoriului sau, ca mai multe state din Asia de Est si-au intensificat, de asemenea, activitatile iniregiunea arctica. Intre acestea: China, Japonia, Coreea de Sud, Malaysia si Thailanda.

De cativa ani, cele cinci tari riverane la Oceanul Arctic (Statele Unite, Rusia, Canada, Norvegia si Danemarca/Groenlanda) sunt angajate intr-o adevarata cursa a revendicarilor teritoriale pentru o zona care ar putea contine 13% din resursele de petrol inca neexplorate din lume si 30% din cele de gaze naturale. Rusia si-a anuntat chiar intentia de a infiinta unitati militare specializate, care sa fie stationate in zona arctica, pentru a-si apara interesele si granitele. In 2008, Moscova a adoptat o strategie pe termen lung – pana in 2020 – care sa asigure Rusiei statutul de "principala putere in zona arctica'. In 2007, exploratorii rusi au amplasat un drapel national pe fundul Oceanului Arctic, la peste 4.000 de metri sub nivelul Polului Nord, intr-o misiune care a simbolizat revendicarile teritoriale ale Moscovei.

×