x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ŞANTAJ ÎN FINLANDA/Nokia ameninţă cu delocalizarea

ŞANTAJ ÎN FINLANDA/Nokia ameninţă cu delocalizarea

de Irina Cristea    |    03 Feb 2009   •   00:00

O lege care le-ar permite companiilor să supervizeze mail-urile angajaţilor serveşte drept instrument de şantaj în Finlanda.



Firma Nokia ameninţă cu delocalizarea dacă Guvernul nu acceptă introducerea unei prevederi legislative, cunoscută drept "Lex Nokia", care să permită supravegherea strictă a corespondenţei electronice din corporaţii. În prezent, angajatorilor din Finlanda le este interzis să urmărească mail-urile lucrătorilorilor.

DEZMINŢIRI
Informaţia a fost dată publicităţii de Helsingin Sanomat, un ziar finlandez fără veleităţi de taboid. Cu toate acestea, Guvernul şi Nokia se întrec în dezminţiri. "Nokia nu a ameninţat sub nici o formă cu delocalizarea. Articolul e plin de greşeli şi neînţelegeri", a declarat purtătoarea de cuvânt a firmei, Arja Suominen. La rândul său, premierul Finlandei, Matti Vanhanen, a spus că a luat parte la discuţii pe această temă cu reprezentanţi ai mai multor companii, inclusiv cu cei de la Nokia, dar că n-a auzit să se recurgă la ameninţări.

Nu este însă nici un secret că Nokia face lobby pentru "relaxarea" actualei legislaţii privind confidenţialitatea corespondenţei electronice. Totul ar fi pornit, scrie Helsingin Sanomat, de la faptul că unul dintre angajaţi este bănuit că ar fi furnizat unei firme concurente din China informaţii privind noi echipamente electronice pe care Nokia le are în lucru. Problema este de actualitate şi în Norvegia. Guvernul a anunţat ieri că angajatorii pot verifica mail-urile salariaţilor "în anumite condiţii", dacă măsura este necesară pentru a-şi proteja interesele legitime.

Dacă Nokia ar decide să părăsească Finlanda, ţara ar pierde 30% din PIB. De asemenea, 16.000 de persoane şi-ar pierde locul de muncă.

×
Subiecte în articol: externe nokia