x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șantaj marca „Trump”, la Națiunile Unite

Șantaj marca „Trump”, la Națiunile Unite

de Şerban Mihăilă    |    22 Dec 2017   •   13:20
Șantaj marca „Trump”, la Națiunile Unite

Preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat cu tăierea ajutorului financiar pentru ţările ce votează în favoarea proiectului de rezoluţie a Naţiunilor Unite, care cere Statelor Unite să renunţe la decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Preşedintele Adunării Generale, Miroslav Lajcak, a evitat să comenteze declarațiile  liderului de la Casa Albă.

„Ei iau sute de milioane de dolari şi chiar miliarde de dolari, iar apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări acele voturi. Lăsaţi-i să voteze contra noastră ! Vom economisi foarte mult. Nu ne pasă”, le-a declarat Trump reporterilor acreditați la Casa Albă, miercuri, cu o zi înainte ca Adunarea Generală a ONU să voteze un proiect de rezoluție care condamnă recunoașterea unilaterală de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului. „Îmi place mesajul dat ieri de Nikki, la Naţiunile Unite, tuturor acelor state care ne iau banii şi apoi votează împotriva noastră la Consiliul de Securitate sau, eventual, la Adunarea Generală", a adăugat Donald Trump. Într-o scrisoare adresată câtorva zeci de state membre, descoperită de Reuters, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, avertizase încă de marți că Trump i-a cerut „să-i semnaleze acele ţări care au votat împotriva” SUA. Haley a transmis apoi acelaşi avertisment şi într-o postare pe Twitter: „Statele Unite vor nota numele”. Potrivit unor surse diplomatice de la New York, citate de AFP, Adunarea Generală urma să se reunească ieri pentru a se pronunța în privința proiectului de rezoluție asupra Ierusalimului, după ce, luni, SUA și-au exercitat dreptul de veto în Consiliul de Securitate, respingându-l. Anihilarea rezoluției propuse de Egipt a fost considerată însă o înfrângere pentru diplomația de la Washington, deoarece toți ceilalți 14 membri ai Consiliului de Securitate au aprobat documentul respectiv. Propus de Yemen şi Turcia în numele grupului ţărilor arabe şi al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), noul proiect de rezoluţie, care urma să fie dezbătut ieri în Adunarea Generală, a reluat în linii mari termenii textului discutat luni în Consiliul de Securitate. Spre deosebire de Consiliul de Securitate, în Adunarea Generală, ce reunește 193 de state, nu există drept de veto, iar documentele sale nu au caracter obligatoriu. Săptămâna trecută, liderii OCI au proclamat Ierusalimul de Est drept capitală a Palestinei şi au îndemnat și celelalte ţări să recunoască atât statul palestinian, cât și faptul că partea estică a „orașului sfânt” este capitala sa „ocupată”.

Înaintea votului de ieri, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a calificat ONU drept „o casă a minciunilor” și i-a mulțumit lui Trump.

 

×
Subiecte în articol: Donald Trump onu natiunile unite