x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şapte soldaţi ai forţei de menţinere a păcii ONU în Coasta de Fildeş au fost ucişi într-o ambuscadă

Şapte soldaţi ai forţei de menţinere a păcii ONU în Coasta de Fildeş au fost ucişi într-o ambuscadă

de Mediafax    |    09 Iun 2012   •   06:29

Sapte soldati nigerieni ai Castilor Albastre din Operatiunea Natiunilor Unite in Coasta de Fildes (ONUCI) au fost ucisi vineri intr-o "ambuscada" in vestul tarii, "primul atac de acest gen" contra ONUCI, a anuntat pentru AFP un purtator de cuvant al misiunii.

"Conform bilantului provizoriu, sapte Casti Albastre nigeriene au murit intr-o ambuscada din vestul tarii, in zona de sud a micului oras Tai", in apropiere de frontiera cu Liberia, a declarat acest purtator de cuvant.

Este vorba de "primul atac de acest gen" impotriva Castilor Albastre in tara, a subliniat acesta, denuntand "o incalcare foarte grava a dreptului international".

Conform unei surse din cadrul ONU, Castile Albastre patrulau in zona dintre Tai si satul Para din apropiere, ca urmare a zvonurilor unor "atacuri iminente" asupra unor localitati din regiune.

Ambuscada impotriva Castilor Albastre a avut loc in cadrul unui "atac venit din Liberia" directionat catre trei sate din vestul Coastei de Fildes, a declarat ministrul ivorian delegat al Apararii, Paul Koffi Koffi. Acesta a spus ca civili si militari ivorieni care patrulau alaturi de fortele ONU ar putea sa fi fost de asemenea ucisi, fara a furniza insa un bilant.

"In sate este panica, unii au fugit in padure, altii in directia Liberiei", a declarat pentru AFP un localnic din Para, prin telefon de la Abidjan.

"Numerosi sateni au incercat sa fuga", a confirmat primarul din Tai, Desire Gnonkonte. "Exista o miscare a populatiei din satele Sakre si Nigre catre orasul Tai", situat mai in nord si "plecarile se continua si in directia orasului Guiritou", aflat mai la sud, a adaugat acesta.

Regiunea cea mai instabila din Coasta de Fildes, vestul a fost in repetate randuri afectat de atacuri mortale de la finalul crizei politico-militare in decembrie 2010-aprilie 2011, care s-a soldat cu aproximativ 3.000 de morti in intreaga tara.

"Cel putin 40" de persoane au fost ucise din iulie 2011 in aceste atacuri, a afirmat ONG-ul Human Rights Watch intr-un raport publicat miercuri, care atribuie aceste raiduri fortelor fidele fostului presedinte ivorian Laurent Gbagbo ce opereaza din Liberia si recruteaza "copii".

×
Subiecte în articol: onu coasta de fildes ambuscada