Sârbii bosniaci au respins oficial decizia recentă a Înaltului Reprezentant pentru Bosnia şi Herţegovina privind interdicţia negării genocidului şi au adoptat o lege ce prevede pedepse grele cu închisoarea pentru cei care etichetează entitatea sârbo-bosniacă ca fiind „genocidară”, scrie AFP.
La o săptămână după decizia diplomatului austriac Valentin Inzko (foto), deputaţii din parlamentul entităţii sârbe bosniace, Republica Srpska (RS), au votat o lege privind neaplicarea acestui termen şi o alta ce prevede sancţiuni cu închisoarea de până la 15 ani pentru „încălcarea reputaţiei Republicii Srpska”.
„Nu vom mai permite niciodată ca cineva să ne califice drept «genocidari» (...) şi să ne umilească”, a declarat preşedintelui parlamentului RS, Nedeljko Cubrilovic.
În trecut, anumiţi oficiali politici sau demnitari bosniaci (musulmani) au calificat entitatea sârbă din Bosnia ca fiind o „construcţie genocidară”, referindu-se la masacrul de la Srebrenica şi la alte crime şi deportări ale celor care nu erau sârbi în timpul conflictului din perioada 1992-1995, soldat cu aproape 100.000 de morţi.
Pe 23 iulie, cu o săptămână înaintea încheierii mandatului său, Valentin Inzko a luat această decizie care a provocat mânia reprezentanţilor politici ai sârbilor bosniaci. Aceştia au anunţat imediat boicotarea instituţiilor centrale, ceea ce înseamnă practic blocarea lor.
Masacrul de la Srebrenica, calificat drept genocid de justiţia internaţională, este adesea minimalizat de politicienii sârbi din Bosnia şi Serbia, care vorbesc în termini generali despre o „mare crimă”.
În masacrul de la Srebrenica, comis cu câteva luni înaintea încheierii conflictului, forţele sârbe bosniace au ucis aproximativ 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci.
Înaltul Reprezentant pentru Bosnia şi Herţegovina, al cărui rol este acela de a asigura respectarea acordului de pace de la Dayton, beneficiază de prerogative ample care îi permit să impună legi sau să demită aleşi.