x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarkozy vrea revizuirea acordurilor Schengen

Sarkozy vrea revizuirea acordurilor Schengen

11 Mar 2012   •   21:00

Presedintele francez, Nicolas Sar­ko­zy, a pledat duminica pentru re­vi­zui­rea acordurilor Schengen si a ame­nintat ca va "suspenda participa­rea Frantei" daca "un Guvern politic al Schengen" nu este instituit "in ur­ma­toarele 12 luni", relateaza AFP.

"Acordurile Schengen nu mai permit un raspuns la gravitatea si­tua­tiei. Ele trebuie revizuite. Trebuie im­plementata pentru Schengen o re­for­ma structurala ca aceea pe care toc­mai am implementat-o pentru euro", a afirmat presedintele francez, care candideaza pentru un al doilea man­dat la functia suprema in stat. In opi­nia lui, "nu trebuie lasata gesti­o­na­rea fluxurilor migratorii numai in mainile tehnocratilor si ale tribu­na­le­lor".

"In situatia noastra economica si sociala, daca Europa nu controleaza intrarile pe teritoriul sau, nu ii va mai putea gazdui demn pe cei care sosesc, nu va mai putea raspunde la cererea de integrare a celor care isi gasesc atat de greu locul in societate, nu isi va mai putea finanta protectia so­cia­la", a avertizat Sarkozy. "Trebuie sa se poata sanctiona, suspenda sau ex­clu­de din Schengen un stat deficitar, asa cum se poate sanctiona un stat din zona euro care nu isi indeplineste obligatiile", a precizat el.

Presedintele francez a pledat pentru "instrumente de gestionare a crizelor care permit sa fie asistate tarile confruntate cu situatii excep­tio­na­le si un front comun in lupta im­po­tri­va imigratiei clandestine". "Este ur­gent pentru ca nu se pune problema sa acceptam sa suportam controlul insuficient la frontierele externe ale Europei", a subliniat el.

Romania si Bulgaria aspira sa adere la spatiul Schengen, lovindu-se in prezent de opozitia ferma a Olandei, dupa ce au reusit mai multe state membre sa treaca pestre rezervele exprimate in mai mult randuri.

×
Subiecte în articol: sarkozy spatiul schengen