x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal in Irak - Halliburton face victime

Scandal in Irak - Halliburton face victime

de Ana Ilie    |    24 Ian 2006   •   00:00

Compania americana Halliburton, al carei sef a fost si actualul vicepresedinte american Dick Cheney, a expus cu buna stiinta personalul militar si civil al unei baze din Irak unei surse de apa contaminata. Site-ul Aljazeera.net a aflat, din interviuri si documente interne ale companiei, ca angajatii Halliburton au anuntat sefii in numeroase randuri de pericolul reprezentat de apa netratata de la Baza Junction City, din Ramadi.

AVERTISMENT. "Am expus populatia unei baze terestre (militari si civili) la o sursa de apa netratata", scria intr-un memoriu adresat sefilor, la 15 iulie 2005, William Granger, responsabilul Halliburton cu calitatea apei in Irak si Kuweit. Desigur, Halliburton a negat ulterior ca ar fi cunoscut aceasta problema, insa un memo citat de Al-jazeera demonstreaza ca cel putin la nivelul departamentului de relatii publice al companiei aceasta problema fusese descoperita. "Nu vreau sa transform aceasta chestiune intr-o problema", scria Jennifer Dellinger in respectivul memo, "dar daca vom primi telefoane de la presa, vreau sa ma asigur ca avem toate datele, ca sa fim pregatiti sa raspundem".

Aceasta este doar ultima dintr-o serie de dezvaluiri scandaloase privind compania Halliburton si, indirect, administratia Bush, cu privire la neregulile comise in Irak. Pentru una dintre aceste "nereguli", supraincarcarea facturii pentru hrana furnizata armatei in Irak, Halliburton trebuie sa restituie guvernului american peste 27,4 milioane de dolari. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe halliburton