x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scoateţi de pe piaţă alimentele cu in modificat genetic!

Scoateţi de pe piaţă alimentele cu in modificat genetic!

de Sînziana Stancu    |    30 Sep 2009   •   00:00

Comisia Europeană a cerut statelor membre să retragă de la vânzare toate produsele de panificaţie contaminate cu in modificat genetic importat din Canada.



Astfel de produse au ajuns inclusiv în România, informează AFP. La începutul lunii septembrie, opt alerte au fost emise prin sistemul european, informând despre prezenţa seminţelor de in modificat genetic în industria alimentară, explică Nina Papadoulaki, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Sănătate, citată de agenţia de ştiri franceză.

ALERTE
Prima alertă a venit din Germania la 8 septembrie, apoi au fost transmise avertismente asemănătoare şi de către Marea Britanie şi Suedia. "Alertele au permis mobilizarea sistemului de distribuţie şi permit retragerea rapidă de la vânzare a produselor contaminate. Autorităţile canadiene au fost contactate şi au blocat imediat toate transporturile cu destinaţia UE, pentru a fi supuse testelor", a mai precizat comisarul european.

REZISTENŢĂ LA ANTIBIOTICE
Seminţele de in sunt folosite la produse de panificaţie, cum ar fi pâinea cu in şi pâinea cu cereale. Produsul incriminat este in FP 967 sau Triffid, a precizat la rândul său organizaţia Greenpeace. Acest produs a fost modificat genetic pentru a rezista la erbicide, dar conţine şi trei gene rezistente la antibiotice.  Legislaţia europeană interzice utilizarea acestui tip de gene din 2004. Triffid este permis însă în industria alimentară din Canada şi SUA.

Potrivit Greenpeace, produsele contaminate au fost depistate în Germania, Polonia, Elveţia, Belgia, Ungaria, Olanda, Portugalia, România, Luxemburg, Suedia şi Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: politic