x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scoția vrea în Uniunea Europeană

Scoția vrea în Uniunea Europeană

04 Ian 2021   •   19:00
Scoția vrea în Uniunea Europeană
Sursa foto: Agerpres

Prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon (foto), a declarat că speră ca Scoţia să își obţină independenţa și să poată să se alăture astfel Uniunii Europene, transmite AFP. Premierul a precizat că Brexitul s-a făcut contrar voinţei scoţienilor, care s-au opus în majoritatea lor acestui pas, la referendumul din 2016.

„Suferim acum un Brexit dur, împotriva voinţei noastre, în cel mai prost moment posibil, în mijlocul unei pandemii și al unei recesiuni economice”, a spus Sturgeon pe site-ul partidului său pro-independenţă SNP, sâmbătă, la două zile de la ieșirea Regatului Unit din piaţa unică și uniunea vamală.

Ea și-a exprimat din nou determinarea de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei, după cel pierdut de tabăra sa în 2014, atunci când 55% dintre scoţieni au votat împotrivă. Decizia de a organiza un astfel de referendum îi revine însă prim-ministrului britanic, Boris Johnson, care refuză cu fermitate. Totuși, o victorie detașată a SNP la alegerile locale din mai, anul viitor, ar întări presiunea asupra Londrei pentru acceptarea unei noi consultări populare.

Potrivit ultimului sondaj, efectuat pentru ziarul „The Scotsman”, 58% dintre scoţieni susţin o ruptură de Regatul Unit.

×
Subiecte în articol: Nicola Sturgeon