x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrutin nedorit în Marea Britanie

Scrutin nedorit în Marea Britanie

23 Mai 2019   •   08:35
Scrutin nedorit în Marea Britanie
Sursa foto: JAKUB GAVLAK/EPA

Regatul Unit organizează astăzi alegeri pentru Parlamentul European, un scrutin care ar urma să ilustreze frustrarea în creştere de ambele părţi ale divizării provocate de Brexit, la aproape trei ani după ce ţara s-a pronunţat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, comentează Reuters.

Alegerile, la care britanicii nu s-ar fi aşteptat să participe, sunt rezultatul impasului la care s-a ajuns la Londra, după ce acordul negociat de premierul Theresa May cu Bruxellesul a fost respins deja de trei ori în parlamentul britanic. Regatul Unit urma să părăsească UE cu aproape două luni în urmă, dar după ce Brexitul a fost deja amânat de două ori, încă este neclar cum, când sau dacă „divorţul” va mai avea loc. Noua dată-limită a fost stabilită pentru 31 octombrie. Opiniile în rândul britanicilor, care au votat în proporţie de 52% pentru a ieşi din Uniunea Europeană, sunt polarizate, sondajele de opinie indicând că partidele pro-Brexit şi pro-EU ar urma să obţină voturi în dauna Partidului Conservator, aflat la putere, şi a opoziţiei laburiste. Potrivit datelor oferite de „YouGov”, doar unul din cinci britanici care au votat pentru conservatori la ultimele alegeri parlamentare, din 2017, intenţionează să voteze astăzi cu Partidul Conservator, în timp ce 62% dintre ei ar urma să meargă pe mâna Partidului Brexit, fondat cu puțin timp în urmă de euroscepticul Nigel Farage. În schimb, Partidul Laburist ar pierde voturi în favoarea formaţiunilor care susţin rămânerea ţării în Uniunea Europeană.

 

Rezultatul votului va spori şi mai mult presiunile asupra guvernului condus de Theresa May, după ce conservatorii au înregistrat un eşec la alegerile locale”.

REUTERS

 

 

Premierul Theresa May pare principalul perdant al alegerilor de astăzi

 

×
Subiecte în articol: brexit Theresa May