x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se calmează spiritele între Hamas şi Israel?

Se calmează spiritele între Hamas şi Israel?

25 Mai 2009   •   00:00

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, susţine că ar fi constatat în luările de poziţie din ultima vreme ale mişcării radicale palestiniene Hamas unele schimbări pozitive faţă de Israel, informează rian.ru, citat de Antena3.



În sprijinul consideraţiei sale, şeful diplomaţiei ruse a afirmat că, în prezent, în regiune s-a instalat calmul, dinspre teritoriile palestiniene încetând practic atacurile cu rachete împotriva statului evreu. "Am făcut apel la Hamas ca această situaţie să nu fie perturbată", a adăugat el, menţionând că "ideal ar fi fost încheierea unui armistiţiu formal" între părţile beligerante. "Am simţit o evaluare mai realistă a situaţiei, o responsabilitate mai mare pentru situaţia din Fâşia Gaza şi pentru soarta poporului palestinian", a afirmat Lavrov, comentând rezultatele întâlnirii sale cu o zi în urmă, la Damasc, cu şeful Biroului politic al Hamas, Khaled Meshaal.

Ministrul rus a subliniat că intenţionează să abordeze cu omologul său israelian, Avigdor Lieberman, perspectiva ridicării embargoului împotriva Fâşiei Gaza."Voi discuta această problemă cu Lieberman când va veni la începutul lunii iunie la Moscova", a spus Lavrov în conferinţa de presă susţinută duminică la Damasc.

Israelul şi-a manifestat decepţia în legătură cu întrevederea ministrului rus de externe cu liderul "teroriştilor" palestinieni. Serviciul de presă al premierului Benjamin Netanyahu a subliniat că autorităţile israeliene au fost dezamăgite profund de intenţia Rusiei de a menţine relaţiile cu mişcarea islamistă. Israelul aminteşte că Hamas este recunoscută drept grupare teroristă de toate instituţiile internaţionale, inclusiv de Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, din care Rusia face parte împreună cu UE, SUA şi ONU.

Biroul lui Netanyahu estimează că întâlnirea lui Lavrov cu Meshaal apare drept "bizară" pe fondul pregătirii de către autorităţile ruse a Conferinţei internaţionale de la Moscova dedicate Orientului Mijlociu.

×
Subiecte în articol: externe